‘Ik mag toch zelf weten naar welke school ik mijn kind stuur?’

(beeld: Pixabay)
Hoogstins2024

De Westkrant organiseert op maandag 23 maart in samenwerking met MidWest en de organisatie WijOuders een talkshow met het onderwerp School in de bubbel. In West wordt heel veel energie gestoken in het ‘mengen’ van scholen, om de segregatie in het onderwijs tegen te gaan. Want -zo is de redenering- kinderen die met een taalachterstand op een school komen met nog meer kinderen met een taalachterstand, staan in het onderwijs al met 1-0 achter. Gaan ze naar school met kinderen zonder taalachterstand, dan worden de kansen gelijker. En dat terwijl het voor de niet-achterstandskinderen niet zo heel veel uitmaakt.

Witte scholen, zwarte scholen?
Het zogenaamde ouderinitiatief is hierbij een beproefd recept: een groepje ‘witte’ ouders besluit de kinderen te sturen naar een zogenaamde ‘zwarte’ school. Soms lukt zo’n initiatief, soms strandt dit op goede bedoelingen. En, zo bleek uit de documentaire Terug naar de Akbarstraat, de ‘zwarte’ ouders zitten ook niet altijd per se te wachten op zo’n ‘witte’ invasie.
Tijdens School in de bubbel gaan we het -met onder anderen onderwijswethouder Marjolein Moorman- hebben over de vraag of segregatie in het Amsterdamse onderwijs wel echt zo’n groot probleem is. Volgens de wethouder is dit wel een probleem. Op eenvijfde van de Amsterdamse basisscholen is tachtig procent van de ouders hoogopgeleid. En daar is ze niet blij mee, zei ze in Het Parool. En volgens haar wordt de tweedeling steeds sterker. Ze is dan ook bezig om die tweedeling te verminderen.

Grotere problemeen
Maar waarom zouden we al die moeite doen? Is het niet gewoon zo dat iedereen de school kiest waar hij zich het meest ’thuis’ voelt? En: heeft het Amsterdamse onderwijs niet veel grotere problemen, zoals het lerarentekort?
Of versterkt segregatie in het onderwijs dit effect juist? Omdat leraren nou eenmaal liever werken op een school die niet als ‘moeilijk’ te boek staat? En dat je daar als hoogopgeleide ouders je kinderen dus ook liever naar een ‘goede’ school stuurt? Want iedereen wil tenslotte toch het beste voor zijn kind?
Bij School in de Bubbel horen we graag alle kanten van dit verhaal: van de idealistische scholenmengers van het eerste uur, tot de kritische ouders die graag ‘het beste’ willen voor hun kind. Kom dus ook op maandagavond 23 maart naar MidWest en praat met ons mee.

Westside Stories is op 23 maart in MidWest. Inloop 19.30, aanvang 20.00. Behalve de talkshow onder leiding van Anneloes Mullink (AT5), is er ook een optreden van comedian Edson da Graça. Tickets kosten € 4,99 of € 2,99 als je student, stadspashouder of lid bent van de Sjoelclub van MidWest. Bestel je kaartje hier.

DeWestkrant