Dit zijn de nieuwe scholen in West

Gebouw De Potgieter wordt komend schooljaar School of Understanding. Foto: Martine de Vente
Hoogstins2024

Vandaag beginnen de scholen weer en sommige kinderen in West gaan naar een geheel nieuwe school. Dit schooljaar zijn er in ieder geval drie nieuwe scholen bijgekomen, in drie verschillende smaken.

School of Understanding

Kinderen leren op de basissschool School of Understanding omgaan met tegenslag en doorzetten. Dat is anders dan op andere scholen, zo vindt deze nieuwe school aan de Potgieterstraat die kiest voor de ‘holistische benadering’ van leren. Zo worden kinderen echt gelukkiger, denkt ze. In Amstelveen is deze manier van onderwijs populair gebleken, vandaag is de eerste schooldag op een tweede filiaal in West.

Op de School of Understanding kunnen kinderen vanaf baby terecht, want de school is tegelijk opvang. De school geeft tweetalig onderwijs, 75 procent van de lessen is het Nederlands, de rest in het Engels. Daarmee is het geen internationale school, benadrukt de onderwijsinstelling op haar website.

Spring High

De Esprit Scholen (van o.a. Cartesius Lyceum en 4e Gymnasium) hebben een nieuwe school opgericht voor kinderen van tien tot veertien jaar die toe zijn aan een nieuwe vorm van onderwijs. Spring High wil de ‘harde knip’ vermijden tussen basisschool en middelbare school. Van veel kinderen -en met name jongens- van twaalf is nog helemaal niet duidelijk hoe ze het gaan doen in het voortgezet onderwijs. Het onderwijs is verdeeld in blokken van zes weken en er is veel aandacht voor gezondheid en bewegen. Locatie: Herman Poortstraat 17 in Nieuw-West

Cartesius 2

Het Cartesius Lyceum zelf gaat ook aan de slag met nieuwe onderwijsvormen voor kinderen met vwo en havo/vwo-advies op het Cartesius 2. De school biedt naast het kerncurriculum thematisch en projectonderwijs aan. In de brugklas kiezen ze al welke kant ze uit willen en worden zo aangespoord om na te denken over wat ze willen. Ook zijn er allerlei mogelijkheden voor versnelling en verdieping. Uitgangspunt is academische en onderzoeksmatige onderwijsaanpak. De nieuwe school zit op de Passeerdersgracht, even iets verder fietsen dus dan het ‘gewone’ Cartesius aan het Frederik Hendrikplantsoen.

 

 

DeWestkrant