Nieuwe school wil gelukkiger kinderen

Gebouw De Potgieter wordt komend schooljaar School of Understanding. Foto: Martine de Vente
Hoogstins2024

Kan een school kinderen echt gelukkiger maken? Op de nieuwe School of Understanding -volgend schooljaar in West- denken ze van wel. De school wil vooral de levenshouding van kinderen ontwikkelen. Daarom helpen leerkrachten ze aantoonbaar gelukkiger te leven, aldus de website.

De oprichters willen kinderen meer doorzettingsvermogen leren. “Doorzettingsvermogen is een grotere voorspeller van succes dan bijvoorbeeld een hoog IQ”, zegt Jessica Blokker, een van de initiatiefnemers in een filmpje op de website van de school. Verder wil ze de kinderen ook ‘optimisme’ bijbrengen.

Nu zit de school alleen in Amstelveen, maar dit jaar opent in Amsterdam-West een tweede filiaal aan de Potgieterstraat, in gebouw De Potgieter. De School of Understanding is een openbare school en valt onder het bestuur Amsterdam West Binnen de Ring.

De school heeft behalve de focus op optimisme en doorzettingsvermogen ook tweetalig onderwijs. Hierbij kunnen kinderen op achtjarige leeftijd al ‘functioneel Engels’ spreken. Daarnaast heeft elk kind een individuele leerlijn die de hele basisschoolcarrière doorloopt. Opvang en onderwijs zijn geïntegreerd. Op de School of Understanding kunnen kinderen van zeven uur in de ochtend tot zeven uur in de avond terecht. Handig dus voor werkende ouders.

Ook handig is de mogelijkheid voor ouders om zelf vakanties te plannen. Alleen de zomer- en kerstvakantie staan vast, maar de rest van het jaar is flexibel.

Nieuwsgierig? De School of Understanding heeft op 13 januari een open dag voor ouders. Overigens kunnen alleen kinderen van vier tot acht jaar beginnen op de school. Oudere kinderen zouden in het systeem niet meer mee kunnen.