De haringdriehoek van Amsterdam-West

Drukte bij Viscenter Volendam in de Kinkerstraat. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De Hollandse Nieuwe is er weer. Wil je in zo min mogelijk tijd zo veel mogelijk haringen happen, dan raadt Patricia je aan naar Oud-West te gaan en een driehoek te lopen (en ook langs te gaan bij slijterij Topido).

Op 18 juni is de komst van de Hollandse Nieuwe in Scheveningen gevierd. Traditioneel werd daarbij het eerste vaatje geveild. Dit jaar wisselde het tonnetje voor 81.000 euro van eigenaar. De dag daarna ging de Hollandse Nieuwe door het hele land over de toonbank. 

Vetpercentage
Haringexpert Peter Koelewijn, die als een van de eerste de nieuwe vangst mocht bereiden en proeven, is in de media lyrisch over de haring. “We zijn superblij met de kwaliteit. We zitten nu op 20 tot 22 procent vetpercentage. Daarnaast zit er ook goede voeding in de haring, waardoor ze volle buiken hebben. Als de vishandelaar de haring vervolgens goed verwerkt, is de smaak subliem”, aldus de kenner.

Portie genot
Ik hapte vandaag een harinkje in de buurt en ging met een glimmende mond richting huis; vet, vet, vet en mega mals. Eén zo’n dikkerd met zuur op een broodje en je hebt je lunch en een portie genot binnen. Neem zelf de proef op de som en stippel je route uit tussen drie punten in Oud-West.

1. Viscenter Volendam, Kinkerstraat 181
Als de Hollandse Nieuwe in het land is, draaien de medewerkers van deze zaak overuren. Dat begint al met de versiering: ballonnen, slingers, geschreven teksten. Niets is te veel om de kersverse haringen te verwelkomen. Tel daar de excellente haringreputatie bij op, en de aanloop is niet meer te stoppen. De eigenaar van de zaak, Jack Schilder, vertelde me eens dat het rond die tijd ‘niet normaal zo druk is’. Verder liet hij weten dat je buiten die periode ook haring kunt komen happen. “Wij staan erom bekend dat we het hele jaar verse haring verkopen. Van de week kwam er iemand langs die eerder twee haringen had gekocht. Hij vond de eerste ‘uitstekend’ en de tweede ‘geweldig’. Dáár doe ik het dus voor: klanten die blij terugomen. Zijn mijn klanten blij, dan ben ik het ook.”

Vanaf het ‘haringhoofdkwartier’ in de Kinkerstraat kun je twee kanten op: naar Everts Vishuisje of de Volendammer Vishandel.

2. Everts Vishuisje, Potgieterstraat 75
De vader van Evert van Rossum heeft al decennia een viskraam op de Prinsengracht. Evert dacht dat hij die zaak rond z’n dertigste zou overnemen, maar greep zijn kans toen hij op z’n 24ste in Oud-West een eigen viskraam kon beginnen. Sinds 2022 kun je de Katwijker zien glunderen in zijn eigen vishuisje. Hij verkoopt er vissoep die zijn vriendin heeft gemaakt. In het weekend maakt hij Zeeuwse oesters open. Voor broodjes kun je er vanzelfsprekend ook terecht, zoals met Hollandse Nieuwe. Blijkbaar is de kwaliteit uitstekend. Evert wordt namelijk ook geregeld ingeschakeld voor haringparty’s.

3. Volendammer Vishandel, Ten Katemarkt
Bij deze marktkraam kun je een perfecte lunch (crunchy sushi) of ideaal voorgerecht (sashimi van tonijn of zalm) scoren. De visschotels met onder meer paling, makreel en Hollandse garnalen mogen er ook zo zijn. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de Hollandse Nieuwe die je er nu old skool in de buitenlucht kunt happen!

Tip: Korenwijn, Topido, Bellamystraat 14
Mocht je thuisblijvers ook willen trakteren op een Hollandse Nieuwe: sla dan ook een fles Korenwijn in. Dit drankje met zijn volle kruidige smaak past uitstekend bij het zoute en zalvende van de haring.

Vanaf de Volendammer Vishandel ben je binnen enkele stappen bij Tot Ons Plezier Is Deeze Opgericht – ja, deeze met dubbel e. Topido is al sinds 1937 een bekende naam in West. De zaak is begonnen als een winkel in speelgoed en huishoudelijke artikelen en is vanaf 1978 uitgedijt tot een wijnhandel en slijterij. Volgens de medewerkers is de Hollandse Nieuwe met een Korenwijn van Zuidam Distillers uit Baarle-Nassau ‘een gouden combinatie’.

Een buurtbewoner is niet alleen onder de indruk van het uitgebreide en bijzondere assortiment van Topido, maar ook van ‘de gezellige en vrolijke mensen die er staan’. Volgens haar hebben ze het type uitgesproken humor dat je ook op de naastgelegen Ten Katemarkt tegenkomt. “Voor sommigen komt dit brutaal of zelfs onbeschoft over, maar ik word er altijd erg blij van.”

DeWestkrant