7x Turks snoepgoed in Amsterdam (Nieuw-)West

Serifoglu. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de eerste migranten uit Turkije in Amsterdam arriveerden. Ze brachten hun handelsgeest, tradities en cultuur mee naar onze stad. Ook op culinair gebied zie je hun sporen terug, bijvoorbeeld in zoetigheden om te zoenen.

1. Amsterdamse Noten, Hoofdweg 646
Bij deze zaak in Bos en Lommer worden al sinds 2012 noten geroosterd: amandelen, cashews, macadamia’s, hazelnoten. Behalve hartige noten vind je er ook zoete, zoals amandelen met chocola en witte pindarotsjes. Je zucht naar suiker kun je er eveneens stillen met een ruim assortiment aan Turks fruit. Deze zachte snoepjes zijn er met rozensmaak, aardbei en hazelnoten en met een combi van kokos en hazelnoten.

2. Bereket, Burgemeester de Vlugtlaan 33
Op dit adres in Nieuw-West kun je al sinds 2002 je baklava-behoefte stillen. De zoetigheden zijn er met de beste pistaches uit Turkije (Gaziantep), chocola, kokos, mascarpone en stroopwafel. Tussen het overige snoepgoed ontdekte ik ook kazandibi, een gekarameliseerde, romige melkpudding, en de bekende Turkse rijstpudding.

3. Hazel, Kinkerstraat 306
Noten en gedroogde vruchten zijn de peilers van deze pijpenla in Oud-West. De noten zijn verwerkt in Italiaans schepijs dat hier zomers over de toonbank gaat en bijvoorbeeld in de hazelnootpasta. Andere zoetigheden zijn er ook, zoals Turks fruit van Haci Bekir, een producent uit Istanbul die al sinds 1777 actief is. Deze creaties zijn er in aardig wat smaken: kaneel, kersen, gember, citroen, hazelnoot.

4. Mado, Burgemeester de Vlugtlaan 159
Het filiaal in Nieuw-West is een van de vele verkooppunten van Mado. In Turkije en ver daarbuiten staat het bedrijf bekend om zijn ijs en cakes. Dat ijs is er in verschillende varianten (kesme, dövme), smaken (kastanje, pistache) en vormen (ijstaart, ijsmacarons). Met baklava doen ze bij Mado ook interessante dingen, zoals baklava milkshakes, baklava ijscoupes en koude baklava met witte chocolade, pistaches en stukjes hazelnoot. Verder is er vegan ijs – kokosmelk, framboos, pure chocola, zwarte moerbei – en ijs voor mensen met diabetes.

5. Mehtap, Admiraal de Ruijterweg 39III
Eerder schreef ik dat de shoarma van deze zaak in De Baarsjes een omweg waard is en vertelde ik over de zoetigheden van dit restauran. Met uitzondering van de baklava komen die allemaal uit eigen keuken en zijn ze bereid volgens familierecepten. In het lekkers duiken onder meer vijgen, walnoten, pompoen, rijst en room op.

6. Orontes, Hugo de Grootplein 8
De mezzetafel, waarbij de kok een aantal voorgerechten selecteert, is zo’n beetje de beste hapjesdeal van de stad. Want: lekker, véél en betaalbaar. Maar dat is zeker niet de enige reden waarom ik van deze Turkse zaak in Westerpark houd. De lieve en gastvrije mensen die er werken hebben namelijk mijn hart gestolen. Dat gebeurde tijdens de lockdown. Ik ging erheen om een dessert voor mijn 80-jarige oom Herbert af te halen. Ik wilde hem verrassen met Turkse rijstpudding, maar helaas hadden ze daar geen plastic bakje voor. Toen de medewerkers mijn teleurstelling zagen, gaven ze me de pudding in een bak van aardewerk mee. “Breng maar een keer terug.” Mijn oom straalde toen ik de pudding afleverde. Inmiddels staat deze creatie niet meer op de vaste kaart, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat er waardige alternatieven zijn, waaronder kunefe (sliertjesdeeg gevuld met kaas en overgoten met siroop) en katmer (een pannenkoek van filodeeg met pistaches).

7. Serifoglu, Slotermeer 115
De Turkse gemeenschap en nationale foodies omarmen de baklava van deze patisserie in Nieuw-West. Ze schuiven aan in het café of slaan volle dozen in.  Serifoglu’s signature snoepje is er in diverse variaties: met walnoten of pistaches, zowel zonder als met room. Daarnaast bestaat er chocolade baklava en baklava met Oreo-koekjes. De baklava heeft uiteenlopende vormen: van rolletjes tot een heuse baklava-punt. Op speciale dagen halen de bakkers nog meer uit de kast. Tijdens de ramadan rolt er bijvoorbeeld tahinbrood uit de oven.

DeWestkrant