Amsterdammer van het jaar 2023: Rikko Voorberg van ‘Rouwen en Vieren Kas’

Rikko Voorberg in zijn Rouwen en Vieren Kas op het Mercatorplein. Foto: Willeke Mulder Fotografie.
Hoogstins2024

Rikko Voorberg is met zijn ‘Rouwen en Vieren Kas’ op het Mercatorplein verkozen tot Amsterdammer van het Jaar 2023. Dat maakte burgemeester Femke Halsema op zondag 23 juni bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst in theater DeLaMar.

In de Rouwen en Vieren Kas kun je rouwen om het verlies van een dierbare. Je kunt er een kaarsje branden, een praatje maken met vrijwilligers of een lint beschrijven met iets waarvoor je dankbaar bent. Het initiatief van Rikko Voorberg ontstond in 2021 in De Baarsjes. Een buurtbewoonster had gevraagd of hij ruimte kon maken voor rouw. Omdat er zo weinig taal is, zo weinig vorm – en het zo de rest van je leven bepaalt.

Mercatorplein
De kas heeft afgelopen jaar voor de derde keer, tijdens de laatste twee weken van het jaar, op het Mercatorplein gestaan. De feestdagen in december zijn voor mensen die rouwen een moeilijke tijd. Dat er veel behoefte is aan een plek om te rouwen in de stad, blijkt uit het aantal mensen dat de kas bezoekt. Inmiddels hebben vijf andere steden ook een dergelijke kas staan. Rikko is momenteel bezig om de kas een permanente plek te geven in de buurt van het Mercatorplein, zodat er het hele jaar een plek is om te rouwen.

Kabelbanenproject
Rikko staat te boek als activist en ‘theoloog in het wild’. Momenteel is hij voorganger van de PopUpkerk, een gezelschap van a-kerkelijke mensen die een andere wereld willen vormgeven, met brood, wijn en oude bijbelteksten. Daarnaast is hij schrijver, columnist en theatermaker. Hij loopt altijd over van de ideeën. In 2021 schreven we bijvoorbeeld over zijn project ‘Mind the Gap’, waarbij hij in de Kolenkitbuurt kabelbanen tussen balkons liet installeren. Aan deze kabels hingen lichtgevende mandjes met vers brood, taartjes, kaartjes, boeken of planten. Op deze manier konden de buren ook tijdens de lockdown met elkaar contact houden.

Amsterdammer van het Jaar 2022
Rikko treedt met zijn kersverse titel in de voetsporen van Kwame Agyapong-Ntra. Hij is de initiatiefnemer van Stichting SPE in Zuidoost om kinderen bijles te geven en werd vorig jaar Amsterdammer van het Jaar 2022.