Een kaarsje branden in de kas op het Mercatorplein

De Kas Rouwen & Vieren staat weer op het Mercatorplein. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op het Mercatorplein is in deze donkere dagen weer een plek voor rouw en herdenken. De Kas Rouwen & Vieren is bedoeld als ruimte voor rouw voor hen die iemand missen. Bezoekers kunnen een kaarsje branden of een lint beschrijven met iets waarvoor ze dankbaar zijn.

Schrijfster en journalist Nynke Sietsma opende de kas donderdagavond. Ze pleit al jaren voor ruimte voor rouw en heeft menig hart geraakt met de herinneringen aan haar zoontje Berend die op 4-jarige leeftijd overleed aan kanker. Onlangs kwam haar boek ‘B – Een memoir’ uit.

In zes steden vindt dit jaar Rouwen & Vieren plaats. Het initiatief van artistiek en cultureel ondernemer Rikko Voorberg ontstond in 2021 op het Mercatorplein Een buurtbewoonster had gevraagd of hij ruimte kon maken voor rouw. Omdat er zo weinig taal is, zo weinig vorm – en het zo de rest van je leven bepaalt. Duizenden mensen bezochten voorgaande jaren al de Kas Rouwen & Vieren. De Westkrant schreef vorig jaar dit artikel. 

De kas is tot en met 28 december geopend van 12.00 tot 20.00 uur, ook tijdens de Kerstdagen. Op 20 december is er een avond waarop verhalen over rouw worden gedeeld met medewerking van stand-up filosoof Laura van Dolron. Yukiko Hasegawa zal enkele klassieke pianowerken ten gehore brengen. Deze avond begint om 20 uur in MidWest, Cabralstraat 1 (vlakbij het Mercatorplein).