‘Rouwen gaat over liefde’

De 'rouwen en vieren' kas op het Mercatorplein. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op het Mercatorplein staat sinds woensdag een bijzondere kas waar nabestaanden kunnen rouwen om hun overleden geliefden. Het gemis voelt voor velen rond de feestdagen nog groter. De kas is bedoeld als plek van rust en verbinding in deze laatste weken van het jaar.

“Rouwen gaat over liefde”, zegt Anita Groenink van buurtwerkplaats MidWest, met Rikko Voorberg initiatiefnemer. Zij staat met vrijwilliger Maaike bij de kas. Om uitleg te geven, of om in gesprek te gaan. Binnen hebben nabestaanden kaarsjes aangestoken of iets geschreven in het gastenboek. “Mensen vertellen ineens van wie ze houden en wie ze missen.” Een troostplek is het niet, aldus Anita. “Hier mag je rouwen en verdrietig zijn.”

Kwetsbaarheid
Een vrouw met jonge kinderen heeft de kas net verlaten. Een enkeling loopt eerst aarzelend langs, om later toch terug te komen. Vrijwilliger Maaike probeert te peilen of ze in gesprek willen. “Mensen tonen hun kwetsbaarheid door hier te komen.” Voor haarzelf is het ook niet altijd makkelijk om nabestaanden te benaderen. “De vraag is hoe je omgaat met rouw.”

Verdriet en dankbaarheid
De ‘Rouwen en Vieren’-kas staat voor de tweede keer op het Mercatorplein. Meer dan duizend kaarsjes werden er gebrand bij de eerste editie. Dit jaar verwacht initiatiefnemer Rikko Voorberg nog meer mensen. “Covid is voorbij, de kas is bij heel West bekend en de wereld is weer een stuk onzekerder geworden. Dan is het fijn als je een plek hebt om stil te staan bij degenen die je mist, bij je verdriet én bij de dankbaarheid die daar meestal onlosmakelijk aan verbonden is.”

Kaarsje branden
De initiatiefnemers vinden dat er weinig ruimte is voor rouw in het publieke domein. “En rouw ís ook moeilijk om te moeten doen én voor degenen om de rouwenden heen”, vindt Rikko Voorberg. “Het is een zegen om een kaarsje te kunnen branden op zo’n veilige en transparante plek. Ook omdat je er familie en vrienden mee naartoe kunt nemen om het er weer even over te kunnen hebben.” 

De kas staat tot 1 januari op het Mercatorplein en is elke dag van 12.00 tot 20.00 uur geopend. 

DeWestkrant