Beter busvervoer vanaf 2025 in Nieuw-West

Bus 21 rijdt in de toekomst weer door naar De Eendracht in Nieuw-West, zo is het plan. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Delen van Nieuw-West kwamen er de afgelopen tijd bekaaid af als het gaat om busvervoer. Daar moet vanaf 2025 verandering in komen. De bedoeling is dat bewoners dichter in de buurt op een bus kunnen stappen. Ook komt de bus terug in buurt De Eendracht in Geuzenveld.

Dat blijkt uit plannen van de Vervoerregio Amsterdam. De organisatie zet in op een ‘aantrekkelijk, duurzaam en inclusief openbaar vervoer dat meegroeit met de stad en de reizigersaantallen’. De nieuwe concessie voor het GVB vanaf 2025 heeft óók oog voor de sociale en maatschappelijke functie van het openbaar vervoer en het welzijn van inwoners, zo is het uitgangspunt. 

Het openbaar vervoer moet een aantrekkelijk alternatief worden en blijven voor de auto en tegelijkertijd ruimte laten voor lopen en fietsen in een schone, prettige en groene stad, zo stelt verantwoordelijk wethouder Melanie van der Horst. 

“Er moet een halte in de buurt zijn, ook voor bijvoorbeeld inwoners van buiten de ring en boven het IJ. Met een fijnmazig netwerk in buurten en wijken is er altijd een halte op acceptabele loopafstand”, zo stelt de vervoerregio. 

Door De Eendracht in Geuzenveld moet weer een lijn gaan rijden. In 2015 werd buslijn 21 ondanks protesten verlegd, waarna De Eendracht het zonder busvervoer moest doen. 

DeWestkrant