Van ziekenhuis naar centrum voor zorg met onderwijs, onderzoek, werkplekken en woningen

Het voormalige Slotervaart wordt verbouwd. Ook komen er woningen op het terrein. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een bouwkraan torent hoog uit boven het voormalige Slotervaartziekenhuis. Op het imposante gebouw met tien etages in Nieuw-West komen twee nieuwe verdiepingen. De opbouw kenmerkt de ambitieuze plannen met het Slotervaart aan de Louwesweg, waar veel Amsterdammers sinds de opening in 1976 zijn behandeld of hebben gewerkt. 

Na het faillissement van het ziekenhuis in 2018 dreigde leegstand. Vastgoedontwikkelaar Cor van Zadelhoff zag kansen en nam het het Slotervaart in 2020 over. In de visie van Zadelhoff moest de maatschappelijke rol van het Slotervaart worden behouden, ‘betaalbaar en toegankelijk voor iedereen’. 

Het Slotervaart wordt sindsdien ontwikkeld tot een innovatief centrum waar zorg, werken, onderzoek, onderwijs, revalidatie en in de toekomst ook wonen bij elkaar komen. In het gebouw zijn huurders te vinden als Cardiologie Centra Nederland, Diabeter Centrum en Medisch Centrum Jan van Goyen en het ROC Zorg en Welzijn.

Gemotiveerde studenten
Studenten van het ROC konden in de coronatijd niet meer oefenen in zorginstellingen, en deden dit in het Slotervaart met acteurs en praktijklokalen. Dat beviel zo goed dat de hele opleiding Zorg en Welzijn met 1200 studenten in het gebouw is getrokken, zegt directeur Geertjen Pot van het Slotervaart Centrum voor Zorg. “Studenten zijn heel gemotiveerd. Ze zien in het ROC Health Experience Center waar het om draait.”

Duurzame hulpmiddelen
In de laagbouw zit sinds 2021 een gezondheidscentrum met huisartsen, fysiotherapeuten en een apotheek. Verder is er het meer op welzijn gerichte Louwes Lab met onder meer het Buurtteam Slotervaart en Casa Sofia, een horecazaak en ontmoetingsruimte voor de buurt. In het Care Design Lab werken makers en kunstenaars aan vernieuwingen, zoals duurzame hulpmiddelen.

Toekomst
Pot geeft een rondleiding door het enorme gebouw, waar veel ruimtes al zijn gerenoveerd en verhuurd en andere etages nog leeg staan. Als sluitstuk van de verbouwing komt er een 11e en 12e verdieping op, met veel glas en ruimte. De bedoeling is om kantoorruimtes te verhuren aan maatschappelijke organisaties en zorgbedrijven. “De dakopbouw trekt het gebouw naar de toekomst.”

Zorg loopt vast
Het Slotervaart wil een rol spelen bij alle veranderingen in de zorg, aldus de directeur. “De zorg loopt vast, er moet iets gebeuren. Er komen steeds meer ondernemingen op het gebied van zorg. De huisvesting en de rol van ziekenhuizen verandert. We zijn bezig de zaken anders te organiseren.” 

Diabetes en hartkwalen
Hoe dan? “We huisvesten hier een deel van het ziekenhuis. Het gaat om zelfstandige behandelcentra met planbare operaties en zorg, zoals nieuwe heupen en chronische ziektes als diabetes en hartkwalen. En dat met de nieuwste methodes. Patiënten met diabetes kunnen bijvoorbeeld ook zelf thuis hun waarden permanent monitoren. Dat is de toekomst van de zorg.”   

Van het gas af
Het hoofdgebouw ziet er nog steeds grauw uit. Maar wie beter kijkt, ziet veranderingen. Houten banken en plantsoenen buiten markeren de nieuwe koers. En de buitenkant van het gebouw is volledig geïsoleerd. “Alle ramen zijn vervangen. Het gebouw is van het gas af en we hebben het hoogste energielabel. Het Slotervaart kan weer dertig jaar mee.” De gemeenschappelijke ruimtes binnen die al verbouwd zijn, ademen een menselijk maat. Met hout, planten en zitjes. 

Nieuwe woningen
In het omringende gebied komen nieuwbouwwoningen. Deze plannen ontwikkelt het Slotervaart met ‘buren’ zorginstelling Cordaan, bloedbank Sanquin en het Anthoni van Leeuwenhoek. Het eerste project is de bouw van een ‘zusterflat’ in 2025 met 236 sociale huurwoningen voor personeel van het Anthoni van Leeuwenhoek. Later komen er nog 820 nieuwe woningen bij in deze nieuwe stadswijk met de naam De Plantijn, zo is de bedoeling. “Het doel is een gemixte woonwijk met voorzieningen. Ouderen blijven steeds langer thuis wonen.”

Zorgappartementen
De laagbouw rond het Slotervaart zal moeten wijken voor de nieuwbouw, maar dat duurt nog wel even. “En de functies die er nu zijn, blijven hier in de toekomst behouden.” Bovenin het hoofdgebouw is ook ruimte voor 96 zorgappartementen, waarvoor Pot nog een exploitant zoekt. Eind 2024 moet het hele hoofdgebouw gereed zijn en is het Slotervaart volgens haar helemaal klaar voor de toekomst. 

Directeur Geertjen Pot van Slotervaart Centrum voor Zorg. (Foto Marcel Krijger)
DeWestkrant