De kwarkini’s zijn terug in West

Een goudbruin alternatief voor oliebollen

Bakkerij Westerbos. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Tussen alle oliebollen die nu in Amsterdam zijn, liggen bollen die kleiner van formaat zijn en iets cheesecake-achtigs hebben: de kwarkini’s. Wij vertellen waar in West je ze kunt kopen.

Toen mijn moeder nog leefde, kocht ik geregeld saucijzenbroodjes voor haar en haar huisgenoten. Aangezien het fijnproevers waren, kon ik niet wegkomen met zomaar een broodje. Néé, het moesten saucijzenbroodjes van Bakkerij Westerbos aan het Hugo de Grootplein 4 zijn. In die zaak ontdekte ik ooit champagnebolletjes, gefrituurde kwarkbolletjes met vruchtensuiker (1,15 euro per stuk). Vanzelfsprekend nam ik een hele zak mee voor die lieverds. In no time waren alle bolletjes verdwenen. Overheerlijk, oordeelden ze. “Erg leuk, zo klein”, zei mijn moeder. Ze vond het ondeugend van zichzelf dat ze overdag aan de champagne zat. Haar buurvrouw zei dat ze al een beetje tipsy was. Ik zei dat dit nou eenmaal gebeurde als je een champagnebolletje at.

Cheesecake
Gisteren ontdekte ik dat er in de champagnebolletjes van Westerbos geen druppel champagne gaat. “Ik heb geen idee waarom ze zo heten”, zei de verkoopster die mij hielp. “Er zit kwark door het deeg. Dat maakt ze bijzonder.” Of het dan kwarkini’s waren, vroeg ik. “Nee”, zei ze, “het zijn champagnebolletjes.” Ik hapte in het opvallend luchtige deeg, dat me deed denken aan cheesecake. Dit zoete en fruitige bolletje was da bomb.

Bakkerij Straathof
De creatie herinnerde  me aan de bolletjes die ik ooit at bij Bakkerij Straathof op de Ten Katemarkt en Bakkerij Westerpark aan de Van Limburgstraat 34. Bij beide zaken noemen ze de goudbruine gefrituurde bolletjes ‘kwarkini’s’. Als je het mij vraagt zijn de champagnebolletjes van Westerbos toch echt kwarkini’s.

Calorieën
Kwarkini’s komen oorspronkelijk uit Duitsland, waar ze bekendstaan als Quarkbällchen. Nadat de kwarkbolletjes zijn gefrituurd worden ze door suiker gerold, meestal is dat vanillesuiker. Door het kleine formaat snacken ze soepel weg. Omdat er kwark door het deeg zit, lijken ze iets gezonds te hebben. Maar dat effect moet je zeker niet overschatten. Bij Straathof weten ze precies hoe het zit qua calorieën. Bij deze kraam zeggen ze vaak grappend: “Kwarkini, deze zomer niet in je bikini. ”

Kaneel 

Bij Straathof bakken ze vanaf donderdag 21 december kwarkini’s. Bij Bakkerij Westerpark heb ik mijn eerste kwarkini van dit jaar al gegeten. De kwarkbolletjes van deze zaak hebben een ‘jasje’ van suiker en kaneel. In dit artikel lees je hoe ze smaken.

Foto Patricia Jacob