Dit is de beste bakker van Westerpark

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Op zaterdag moet je er een nummertje trekken, maar bakkerij Westerbos is de place to be als je prima-de-luxe wilt ontbijten.

Mijn moeder en haar Indische huisgenoten in haar verzorgingshuis in Nieuw-West zien zichzelf als fijnproevers. Soms slaat dat nergens op. Zoals die keer dat ik slagroomtruffels voor mijn moeder had gekocht. Ze nam een hap, trok een pissig gezicht en zei: “Wat heb jij voor troep gehaald?” Ik legde uit dat de truffels waren gemaakt door een gerenommeerde chocolatier en dat hij champagne door de slagroom had gedaan. Geen lullige champagne, maar de ragfijne bubbels van Moët & Chandon. Madame bond niet in:“Het smaakt goedkoop.”

Saucijzenbroodje
Negen van de tien keer hebben de oudjes echter wél een punt. Zo maakt Oom Wim zeer accurate analyses van appeltaarten. Voor mokkagebak moet je bij tante Wil zijn. Zij proeft direct aan de textuur of de crème is gemaakt door een kenner of ‘een akelige bedrieger’. Mijn moeder is een meester in het herkennen van een goed saucijzenbroodje. Het bladerdeeg mag niet te vet zijn, te veel kruiden in het gehakt is een faux pas. Met een overdosis zout tekent de bakker zijn eigen ‘doodvonnis’. Het enige Amsterdamse saucijzenbroodje waar mijn moeder nul kanttekeningen bij plaatst is de versie van bakkerij Westerbos aan het Hugo de Grootplein. Volgens haar is dat broodje zelfs ‘excellent’.

Chocoladebroodje met gehakte amandelen
Dat begrijp ik wel. Ook ik ben er gek op. Sterker nog: ik vind deze bakker zo goed dat ik met liefde elke dag de kruimels van de vloer zou likken. Vooral bij de ingang is het soepel scharrelen: mergpijpen zo groot als peuterhandjes, taartjes met perfect lobbige gele room en de sappigste aardbeien ever, appelkruimeltaarten om zó in te happen. Vrijwel elke zaterdagochtend zamel ik er een ontbijt in. Rond achten staat er soms een rij tot op het plein. Maar voor de ham-kaascroissants, de ambachtelijke broden zoals de Hugo en de chocoladebroodjes met gehakte amandelen trek ik graag een nummertje. Bovendien werken de immer goed geluimde medewerkers flink door. Voordat je er erg in hebt, ben je aan de beurt en wandel je de deur uit met de beste kick-off voor een luier dan lui weekend.

https://www.facebook.com/Bakkerij-Westerbos-1431427440495414/?rf=105629232877312

DeWestkrant