Celstraf van 24 jaar voor doodschieten pizzeriahouder

Bloemen op de stoep van La Piccola Baracca. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een 42-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar voor het doodschieten van de uitbater van pizzeria La Piccola Baracca op het Hugo de Grootplein. De rechtbank houdt hem en twee medeplegers van 23 en 30 jaar ook verantwoordelijk voor de poging tot moord op een andere man in de pizzeria, op wie de daders het eigenlijk hadden voorzien. 

De twee medeplegers, die het doelwit observeerden, krijgen een gevangenisstraf van 18 jaar. De straffen vallen lager uit dan de eis van het OM (respectievelijk 28 en 25 jaar). De rechtbank zegt rekening te hebben gehouden met de nieuwe Wet straffen en beschermen, die is ingegaan op 1 juli 2021. 

De strafbare feiten zijn gepleegd in 2019 en door de lange proceduretijd zouden de daders anders een fors hogere netto straf hebben gekregen, aldus de rechtbank. Vanaf 1 juli komen daders van zware misdrijven niet langer na tweederde van hun straf voorwaardelijk vrij.

De uitbater van La Piccola Baracca werd dodelijk getroffen toen hij de schutter vastpakte. Het eigenlijke doelwit raakte ernstig gewond. Een vierde verdachte is door de rechtbank vrijgesproken. 

DeWestkrant