Piekfijne Turkse snack ‘gözleme’ op de Ten Katemarkt

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Ze kunnen nu nog anoniem door het leven, maar de kans bestaat dat ze binnenkort wereldberoemd zijn: de gözleme-verkopers op de Ten Katemarkt.

Hij rolt het deeg van bloem, zout en water. Zij maakt er op een ronde bakplaat een soort pannenkoek van. Ik dacht dat ze een stel waren, maar de man blijkt met z’n schoonzus op de markt te staan. “Zij is van het eten, ik van de administratie en de strategie.” Het flatbread dat zij er in het weekend en soms ook door de week verkopen, is belegd met feta en spinazie. Op verzoek doet de vrouw er boter bij. De bestelling is na zo’n zes minuten klaar. Voor 3,50 euro heb je een ‘anders-dan-andersbroodje’ waarbij de kaas heerlijk door de spinazie sijpelt én dat vult als een tierelier.

Lekker én goedkoop
“Op sommige markten in de stad vragen ze er 4,50 euro voor. Op winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht durven ze er zelfs 7,50 euro voor te vragen. Oké, de locatie is duur, maar 7,50 is echt te veel. In Turkije is gözleme armeluisvoedsel. Daar vind je niemand die er 7,50 voor gaat betalen. Onze prijs is redelijk, vind ik, het is een prijs voor een broodje. Ik denk altijd: is het lekker én goedkoop, dan verkoop je veel.”

Russische vlogger
Dikke kans dat het de komende maanden storm gaat lopen. “Pas was hier een vlogger, volgens mij uit Rusland. Hij heeft een filmpje van ons gemaakt en dat met zijn volgers gedeeld. In een paar minuten hadden we tientallen likes. Als dat nog even zo doorgaat worden we nog wereldberoemd.”
Mocht je dus op de Ten Katemarkt zijn, ga dan vooral bij deze lieve mensen langs om iets te scoren: een gözleme en/of een handtekening. Sowieso is het altijd een feest om op de Ten Katemarkt te zijn. Gun jezelf dat geluk, vooral in deze barre tijden.

 

DeWestkrant