Lekker lummelen bij Eskina Brasil aan de Ten Katemarkt

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In het noord-oosten van Brazilië eet je stoofpotten met vis, kokosmelk, koriander en chilipeper, in het zuid-oosten walmt de geur van zuurkool en worst uit restaurants.  Het eten in Brazilië is net zo divers als het land en zijn mensen. Maar een van de dingen die je overal tegenkomt is de coxinha, een snack in de vorm van een peer, meestal gevuld met een romig kipmengsel. Samen met andere gefrituurde snacks als risolle (een gevuld flensje) en kibe (een bal van bulgur en rundertartaar) staat de coxinha in de vitrine van lanchonetes, lunchrooms waar je ook koffie, sappen en zoetigheden kunt krijgen.

In de Wenslauerstraat zit ook zo’n lanchonete: Eskina Brasil. De zaak is van een echtpaar uit Goiás, een staat midden in het land. Eskina zit er al acht maanden, maar pas dit weekend zie ik de Braziliaanse vlag wapperen. Binnen zitten Braziliaanse vrouwen en één man op de krukken en banken. Op planken aan de muur staan pakken koffie en blikjes Guaraná, de cola van Brazilië. Minst zo verfrissend is het sap dat de eigenaar perst van acerola, een kers die knettert van de vitamine C. Daarna drink ik kokoswater uit Bahia, de staat waar Afrikaanse ritmes de boventoon voeren, en ben ik klaar om weer door Brazilië te trekken.

Van dat zangerige Portugees van de extraverte dames om me heen, krijg ik nog meer energie. Op hun aanraden probeer ik de coxinha (2,50 euro) met flink veel pittige saus. Een prima combi. En waar snak je naar na iets hartigs? Juist ja, naar iets zoets. Mijn buurvrouw stoot me aan en wijst naar de pudding met kokos en karamel (3,00 euro). Sterke koffie erbij. Allemachtig, wat zit ik hier goed. Lekker lummelen, beetje koekeloeren; naar de actie op de Ten Kate Markt, maar vooral naar de mensen om me heen.

Een dame checkt haar nagels. Een andere dame maakt een selfie terwijl ze in een kaasbroodje hapt. Een Nederlandse jongen steekt zijn hoofd om de hoek en laat weten dat hij morgen langskomt voor een ontbijt met açai na tigela, pulp van bessen uit de Amazone met banaan en granola. Ik kijk naar de eigenaren. De man buigt voorover en geeft zijn vrouw stiekem een kusje op haar neus. Amor! Hè, wat gezellig.
https://www.facebook.com/eskinabrasilamsterdam/