Klimaatactivisten tevreden na grote actie in haven

(Foto Flickr)
Hoogstins2024

Klimaatactivisten kijken tevreden terug op de actiedag in het Westelijk Havengebied. Actievoerders bezetten vandaag kolenoverslagbedrijf OBA om te protesteren tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. Volgens de organisatie ging het om 350 actievoerders, die erin slaagden het bedrijf stil te leggen.

De groep Code Rood stelt dat de ’burgelijke ongehoorzaamheidsactie’ tegen fossiele energie een succes is geworden. In de ochtend knipten actievoerders het hek van OBA open en bezetten diverse kranen. Aan het eind van de middag keerden de demonstranten terug naar het tijdelijke klimaatkamp in West aan de Contactweg. Vijf activisten bleven zaterdagavond achter op het OBA-terrein. Volgens Code Rood is de Amsterdamse haven de grootste benzinehaven van de wereld en de tweede kolenhaven van Europa.

Arrestaties

Bij de Hemwegcentrale zijn eerder vandaag zeven activisten door de politie gearresteerd. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging bij de kolencentrale van Nuon. Code Rood zegt niet te weten wat daar precies is gebeurd.