Meiden uit Nieuw-West willen voedselbos rond de stad

Van links naar rechts: Louise, Chaimae en Magaritta. (Foto Emma Kemp)
Hoogstins2024

Chaimae (13), Louise (13) en Magaritta (14) zijn al sinds de basisschool actief bij hun kinderpersbureau’s in Nieuw-West, waar ze de basis van het journalistieke vak leren. Boy van Rossum geeft les aan deze klimaatpippi’s, zoals hij zijn leerlingen noemt. In de afgelopen jaren heeft hij negentien kinderpersbureau’s opgezet waarbij leerlingen vanaf groep 6 op zoek gaan naar actueel nieuws, erover schrijven en het op hun eigen blog plaatsen. 

De drie meiden hebben een plan verzonnen voor het toekomstige voedselprobleem door klimaatverandering: een voedselbos rond heel Amsterdam. Hoe is het voedselbosplan tot stand gekomen en hoe staat het er nu voor? In de Fruittuinen van West vertellen ze over hun plan.

Maken jullie je zorgen over het klimaat?

“Ja,” zeggen de drie meiden direct. “Het gaat niet echt goed met het klimaat,” zegt Chaimae. “Het gaat eigenlijk helemaal niet goed,” vult Magaritta aan. Tijdens haar vakantie in Marokko heeft Chaimae het klimaatrapport van de VN gelezen, daarin zag ze welke plekken op aarde het meest zullen opwarmen door klimaatverandering. “De temperatuur gaat vooral in het Noorden en rond de evenaar het meest omhoog. Ik zag dat Marokko veel warmer werd dan het nu al is,” herinnert ze zich. “Het klimaat is heel belangrijk en heeft heel veel invloed op mijn eigen toekomst. Volwassenen luisteren niet zo vaak naar kinderen,” zegt Chaimae. “Maar zij maken het ook niet meer mee,” vult Magaritta aan. “Zij zijn er niet meer als het echt mis gaat en onze generatie mag het oplossen.”

Hoe zijn jullie op het voedselbosplan gekomen?

“We lazen een keer in de Volkskrant dat er in 2050 50 miljoen mensen zijn die misschien niet aan genoeg eten komen,” vertelt Magaritta. Chaimae herinnert zich dat ze ook meededen aan de klimaatmars van het Wereld Natuurfonds. “Zij hebben op hun website een voetafdruktest waarin je kunt invullen hoe duurzaam je leeft. De uitslag laat zien hoeveel aardbollen er nodig zijn als iedereen zoals jij zou leven. Bij sommige mensen was dat best ernstig, toen besloten we daar een oplossing voor te bedenken en daar kwam het voedselbos uit.” 

Hoe ziet een voedselbos eruit in jullie plan?

“Een heel groot voedselbos om heel Amsterdam,” zegt Chaimae. “Vol met groenten, fruit- en notenbomen. En heel veel dieren. Al het eten kun je er plukken, maar je moet er wel voor betalen. Mensen die niet zoveel geld hebben mogen er gratis eten plukken.”

Waarom een voedselbos?

“Een voedselbos levert twintig procent meer oogst op dan gangbare landbouwgrond,” aldus Magaritta. Meester Boy vertelt dat de Universiteit Wageningen wil gaan onderzoeken hoe het écht zit met dat percentage. “Brengt een hectare voedselbos inderdaad twintig procent meer opbrengst dan reguliere landbouw, wat we tegenwoordig de “groene woestijn” noemen?”

Magaritta vertelt verder: “Een voedselbos doet het meeste werk zelf. In de gangbare landbouw is er veel minder diversiteit en speelt de boer een veel grotere rol. Daar worden de boeren overwerkt van.” Volgens Louise heeft een voedselbos veel meer voordelen dan nadelen, maar wordt het nog niet veel gebruikt omdat weinig mensen ervan weten.

Wie gaat dat voedselbos onderhouden?

“We hebben al een aantal experts gevraagd die er de leiding over zouden willen nemen,” zegt Magaritta. “Misschien wel Wouter van Eck, de voedselbospionier van Nederlands bekendste voedselbos,” zegt meester Boy hoopvol. De leerlingen hebben ook veel contact met studenten van de biodynamische landbouwschool Warmonderhof. Volgens meester Boy zijn ze erg enthousiast over het plan: “De oud-studenten van Warmonderhof zouden ook een voedselbos onder hun beheer kunnen nemen, samen met kinderen uit Amsterdam en omstreken.”

Op 23 september 2021 was er de World Food Summit In New York. Wat waren jullie van plan deze dag?

“In juni werden we door UNICEF uitgenodigd om een workshop te geven, via de gemeente Amsterdam. Dit ging over gezond voedsel voor kinderen en jongeren,” legt Chaimae uit. “Na afloop hoorden we dat we een filmpje mochten maken voor wereldleiders in New York, over ons voedselbosplan. Dit hebben we opgestuurd naar UNICEF Nederland. Ze vonden het een goed filmpje en hebben het doorgestuurd naar UNICEF in New York.”

Op deze dag is door UNICEF een rapport aan de leiders overhandigd over onder andere de ideeën en oplossingen van de kinderpersbureau’s voor een goedkopere en duurzamere manier om kinderen in de wereld aan gezond voedsel te komen. De leeftijdsgenoten van achttien andere landen, verspreid over de hele wereld, hebben ook ideeën aangeleverd. Magaritta: “Een van onze conclusies is dat ons voedsel heel veel moet reizen, wat slecht is voor het milieu.” Meester Boy citeert uit de Uitkrant: “Een dagelijkse maaltijd legt gemiddeld 30.000 kilometer af, terwijl er in en rond onze stad veel voedsel wordt geproduceerd. Dit zijn weetjes die onze klimaatpippi’s ook goed kunnen gebruiken.”

Doen jullie zelf iets minder duurzaams waar jullie niet zo trots op zijn?

“Soms koop ik kleine dingetjes die ik in de winkel zie, maar eigenlijk niet gebruik. Er is dan energie in gestopt om het te maken maar uiteindelijk gooi ik het weg,” zegt Louise. Chaimae vindt haar reisgedrag niet zo duurzaam: “Ik ga in principe één keer per jaar met de auto naar Marokko in de zomervakantie. Vorig jaar ben ik niet gegaan door corona, en dit jaar zijn we daardoor met het vliegtuig gegaan.” Magaritta denkt ook aan al haar vliegreizen: “Vroeger ging ik elk jaar met het vliegtuig naar Thailand omdat mijn vader daar woonde. Nu woont hij in Nederland, maar bezoek ik soms nog mijn moeders familie in China.”

Hebben jullie nog een duurzame tip voor de lezers?

“Als je afval op straat ziet liggen is het een kleine moeite om het even in de prullenbak te gooien. Anders komt er plastic in het milieu terecht,” zegt Chaimae. Louise geeft als tip: “Denk goed na voordat je iets koopt, probeer zoveel mogelijk te besparen en spullen te hergebruiken of te doneren.”

Hier kun je de boodschap van Louise voor de wereldleiders bekijken, en hier de video van Chaimae en Magaritta. 

WestBegrootnov2024