West heeft de nieuwste oesterbar van de stad

Mer du Nord (foto: Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Eindeloos struinen over de fenomenale food markets in Azië zit er voorlopig niet in. Maar in West hebben wij de Foodhallen en reken maar dat die alive and kicking zijn. Er zelfs twee nieuwe namen bijgekomen: The Noodle Shop en Mer du Nord.

Voor krab, kreeft en oesters kun je me wakker maken. Met een beetje focus zie ik mijn eerste schaal fruits de mer weer voor me. In Lyon was dat, bij brasserie Georges. Liefde op het eerste gezicht. Goddelijk, vooral die oesters bovenop; dikke, sappige ‘jongens’ die smaakten zoals de zee ruikt. Van crispy schaaldieren word ik minstens even blij, zo heb ik goede herinneringen aan de steamed bun met soft shell crab van Le Big Fish in de Foodhallen.

Rebranding Le Big Fish
Dit gestoomde broodje kun je nog steeds eten in De Foodhallen – het is zelfs de chef’s special. Alleen zal je tevergeefs zoeken naar Le Big Fish. Chefs Richard van Oostenbrugge, Thomas Groot en Robbert Kranenborg hebben de stand namelijk ‘ge-rebrand’, wat leidde tot een nieuwe ‘look and feel’ plus een nieuwe naam: Mer du Nord.

Wilde Wad-oester
De fijnste toevoeging is wat mij betreft de forse collectie oesters op een bed van geschaafd ijs: van de oester Fine de Claire (3 euro per stuk) tot aan de oester Wilde Wad (à 4 euro). Hoewel ik zeker niet te beroerd ben om mijn tanden te zetten in een van de warme snacks, zoals de visfrietjes van spiering met aioli en garnalenkroketten. Een vissoep vooraf lijkt me ook geen straf (9 euro).

Glasnoedels met geroosterde inktvis
Voor het betere slurpwerk is The Noodle Shop je nieuwste adres. In de salade, uit de wok. Behalve de specialiteit van de kok – Red Egg Noodles, pittige eiernoedels met knapperig gehakt en gefermenteerde groenten (12 euro) – gaat hier ook een portie glasnoedels met geroosterde inktvis, zwarte bonen en nori over de toonbank. De salade van rijstnoedels met pickled cucumber, groene chilipeper en verse munt (6 euro) is er net zo goed een om te onthouden. Alle gerechten zijn ook te bestellen in een vegan of glutenvrije variant.

Kanarie Club
Natuurlijk kun je je bestelling in de Foodhallen zelf opeten, maar ik vind het nog relaxter om dat in de Kanarie Club te doen. Zo lang de eigen keuken nog niet open is, serveren ze daar het Foodhallen-menu. Nadat je een drankje hebt besteld, kun je via de QR-code op tafel het Foodhallen-eten laten komen. De Kanarie Club is trouwens ook een prima werkplek, weet ik uit ervaring. Eerst bikkelen, dan een oester- of noedellunch en vervolgens naar de film in de bioscoop van De Hallen. Dát kan alleen bij ons in West.

DeWestkrant