Standbeeld voor verzetsvrouw Jacoba van Tongeren

Het standbeeld van Jacoba van Tongeren (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Duizenden onderduikers redde ze het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog, met haar Groep 2000. Jacoba van Tongeren uit De Baarsjes heeft nu een standbeeld, schuin tegenover haar toenmalige woonhuis aan de Antillenstraat 45-1. Zondagmiddag om 14.00 uur wordt het beeld van de enige vrouw in de top van het Amsterdamse verzet officieel onthuld.

In tegenstelling tot veel mannelijke verzetsleden, bleef Van Tongeren (1903-1967) na de Tweede Wereldoorlog relatief onbekend. Daarin kwam verandering toen haar neef Paul van Tongeren in 2013 haar dagboekaantekeningen vond. Dit leidde tot de publicatie van het boek Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van Groep 2000. 

De stichting Jacoba van Tongeren nam het initiatief voor het standbeeld, met daaronder onder meer de tekst ‘Zij stond op tegen onrecht en discriminatie’.  Beeldhouwer Fabio Pravisani maakte het beeld. Op plaquettes staan ook de namen van andere leden van de verzetsgroep. De nabijgelegen Corantijnschool heeft het beeld geadopteerd.

Met gevaar voor eigen leven zorgde Van Tongeren met de leden van Groep 2000 voor schuiladressen, voedselbonnen, persoonsbewijzen en medische hulp aan zo’n 4500 onderduikers, aldus de stichting. De circa 150 leden van de verzetsgroep kenden elkaar niet bij naam, maar bij nummer. Van Tongeren had hiervoor een speciale cijfercode bedacht. Volgens de stichting hebben hierdoor vrijwel alle leden van de verzetsgroep de oorlog overleefd.

WestBegrootnov2024