Standbeeld voor verzetsvrouw Jacoba van Tongeren

Hoek Antillenstraat (links) en Van Walbeeckstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op de hoek van de Antillenstraat en de Van Walbeeckstraat in De Baarsjes komt een beeld van de Amsterdamse verzetsheldin Jacoba van Tongeren. Zij woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Antillenstraat. Dat meldt voorzitter Fenna Ulichki van stadsdeel West in een brief aan de stadsdeelcommissie. 

Tussen 1940 en 1945 gaf Jacoba van Tongeren leiding aan verzetsgroep Groep 2000. Die bestond uit circa 150 mannen en vrouwen die duizenden onderduikers hielpen. De groep gebruikte cijfercodes, in plaats van namen en adressen. Ook stond Van Tongeren aan de wieg van verzetsblad Vrij Nederland. 

Niettemin bleef Van Tongeren (1903-1967) na de Tweede Wereldoorlog vrijwel onbekend als verzetsheldin. Daarin kwam verandering toen haar neef Paul van Tongeren in 2013 haar dagboekaantekeningen vond. Dit leidde tot de publicatie van het boek Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van Groep 2000. 

Het boek leidde tot veel aandacht voor de verzetsvrouw en de stichting Jacoba van Tongeren nam vervolgens het initiatief voor een beeld. Beeldhouwer Fabio Pravisani is hiervoor benaderd. Een plaquette bij het beeld zal aandacht schenken aan het werk van Groep 2000.

Het beeld zal naar verwachting op 10 oktober worden onthuld. De NOS vertoont op 4 mei direct na de herdenking op de Dam een documentaire over Jacoba van Tongeren.

DeWestkrant