Bijzonder boek over verzet in West

Hoogstins2024

Burgemeester Eberhard van der Laan krijgt aanstaande zaterdag in de Rode Hoed van voorzitter Job Cohen van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité een heel bijzonder boek over het verzet in Amsterdam. Het zijn de memoires van Jacoba van Tongeren, leider van de Verzetsgroep 2000.

Jacoba van Tongeren stond ook aan de wieg van de verzetskrant Vrij Nederland. Die werd, zoals ook hier valt te lezen, gestencild in de Orteliusstraat. De verzetsvrouw opereerde vanuit wijkgebouw Irene van de hervormde kerk aan de Jacob van Lennepkade. Ze hield daar spreekuur als maatschappelijk werkster, maar dat was camouflage. Verzetsgroep 2000 hielp in de Tweede Wereldoorlog maar liefst 4500 onderduikers met voedselbonnen en adressen.

Dat de memoires van de verzetsheldin nu pas verschijnen, komt doordat Jacoba’s neef Paul van Tongeren de dagboekaantekeningen nog niet zo lang geleden ontdekte in een stoffig laatje op zolder. Journalist Trudy Admiraal hielp hem bij het schrijven van het boek.

Bijzonder is dat er tot voor kort over de verzetsgroep 2000 nog niet zo heel veel bekend was. Familieleden komen er nu pas achter dat hun (groot)vader of –moeder, oom of tante verzetsmensen zijn geweest.

De presentatie is zaterdag in De Rode Hoed. Het boek is uitverkocht, maar het is later weer verkrijgbaar op onder andere bol.com zodra het op voorraad is. Uiteraard besteden Het Parool en Vrij Nederland er uitgebreid aandacht aan.