Herdenking in ‘rode’ buurt zonder vlag Sovjet-Unie

Het hijsen van de vlaggen tijdens de 4 mei-herdenking aan het Zaanhof. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De vlaggenmast aan het Zaanhof waar traditioneel ook de vlag van de Sovjet-Unie wordt gehesen, bleef leeg. Tijdens de 4 mei-herdenking in de Spaarndammerbuurt hesen kinderen wel de Nederlandse vlag en die van andere geallieerden. ”De lege vlaggenmast staat symbool voor onze solidariteit met Oekraïne”, zegt Hokon Hansen van het 4 mei comité Spaarndammerbuurt.

De buurt die vroeger gold als ‘rood’ -met veel aanhang voor de Communistische Partij Nederland- breekt daarmee met een traditie. De Russen die een grote rol hebben gespeeld bij het verslaan van Hitler-Duitsland worden niet meer apart geëerd, althans niet met de Sovjet-vlag.

Problemen
Aanvankelijk was het comité van plan de vlag toch te hijsen, omdat de Sovjet-Unie immers niet het Rusland is van Poetin dat een verwoestende oorlog is begonnen in Oekraïne. Maar er kwamen geluiden uit de buurt dat het misschien ‘problemen’ zou gaan opleveren als de Sovjet-vlag toch zou worden gehesen, vertelt Hansen. Het comité wilde voorkomen dat de herdenking verstoord zou worden, en koos ervoor om de mast leeg te laten.

Bloemen
Een groot aantal aanwezigen legde woensdagavond na toespraken en de twee minuten stilte bloemen bij het monument. De gedachten gingen uit naar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar tegelijkertijd hing de oorlog in Oekraïne als een donkere schaduw over de herdenking.

Geen garantie
De huidige oorlog onderstreept opnieuw dat vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend is. “Er is geen garantie dat onze kinderen opgroeien in vrede”, zei stadsdeelbestuurder Carolien de Heer in haar toespraak. Ook zij verwees naar de Oekraïners die momenteel vechten voor hun leven.

Foto Richard Mooyman