Ten Katemarkt weer terug

De Ten Katemarkt is terug op de oude plek, met nieuwe bestrating (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op de Ten Katemarkt was het vanmorgen weer ‘business as usual’. Kramen staan op hun oude stek, zoals de bloemenstal aan de kop en de fietsonderdelenhandel iets verderop. Zo op het oog is het ook niet meteen alsof de markt helemaal is vernieuwd. Het is vooral het wegdek dat er anders uitziet. Parkeervakken zijn verdwenen en de straat zelf heeft een glad profiel gekregen (‘de uitstraling van een oude keukenvloer’) met aan de zijkanten rode klinkers.

“We hebben geen stoepje meer”, zegt Jolanda Straathof van Bakkerij Straathof, vanuit de Kinkerstraat gezien gelegen aan het einde van de markt. Voorheen moesten de dames in de bakkerij de hele dag de trottoirband op- en af stappen om zich door de zaak te bewegen. Straathof is enorm blij dat ze haar oude stek weer heeft. “Het was afzien.”

De afgelopen drie maanden stond de markt aan de andere kant van de Ten Katestraat, op het Ten Kateplein bij verzorgingshuis De Klinker. Het brood van Straathof wordt normaal altijd gebakken achter de kar waar het wordt verkocht. “We moesten om zes uur ’s morgens alles inladen, omrijden en klaarzetten. En als er iets was kon je het niet gewoon even zeggen, maar moest je bellen.” Wel vond Straathof de tijdelijke stek ‘heel gezellig’.

De Ten Katestraat tussen de Kinkerstraat en Bellamystraat is vanaf nu helemaal autovrij, dus ook als de markt is gesloten.

DeWestkrant