Auto’s weg uit de Kinkerstraat?

Hoogstins2024

De straten langs de as Kinkerstraat- Postjesweg moeten groen en autoluw worden, met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Dat is de strekking van een motie van D66, PvdA, GroenLinks en de Piratenpartij die is aangenomen door de bestuurscommissie West.

Vanuit de stad gezien, moet er een groene as komen die begint op de Elandsgracht. Vervolgens loopt die langs de Appeltjesmarkt (het busstation bij de Europarking) over de Kinkerstraat, met zijpaden bij de Ten Katemarkt en de Knepperhoutstraat (naast De Klinker) tot aan de Postjesweg.

Knepperhoutstraat

Groen is geen overbodige luxe in de Kinkerstraat, die tot aan de Bilderdijkstraat helemaal geen bomen telt. Na de Bilderdijkstraat staan er slechts zestien bomen, en dan alleen aan de rechterkant. Voor sommige bomen is het woekeren met ruimte, om ook straatmeubilair en voetgangers nog een plek te geven. Voor meer groen zullen er dus andere dingen moeten wijken.

benauwde boom Kinkerstraat

In de motie van de vier partijen staat dat het idee is om in dit gebied samen met bewoners en ondernemers nog meer mogelijkheden te vinden om straten fietsvriendelijker en groener te maken.  Of de niet bepaald autoluwe Kinkerstraat ook zelf helemaal fietsvriendelijk en groen moet worden, staat niet in de motie.

Groene As