West heeft nu ook een Couscousbar

Couscousbar in de Kinkerstraat, een van de vijf plekken voor Mocro Flavours. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In Oost was de Couscousbar al een hit. Sinds februari zit er ook eentje in de Kinkerstraat en kunnen wij in Oud-West aankloppen voor couscous gemaakt door Marokkaanse moeders.

In 2017 openden ondernemers Nadia Zerouali en Samira Dahmani de deuren van de Couscousbar in de Javastraat. Vooral Zerouali is een klinkende naam in de culinaire wereld. Ze schitterde in diverse kookprogramma’s van 24Kitchen en schreef verschillende boeken, waaronder Melk & Dadels met geheime recepten van Marokkaanse moeders. Een dame die zó verzot is op de keuken waarmee ze is opgegroeid, moet wel een dijk van een zaak op poten zetten. En dat bleek ook zo te zijn: de Couscousbar werd al rap een hit. Samen met Samira bracht ze zelfs een boek uit met de lekkerste gerechten uit hun zaak: Couscous.

UNESCO-lijst
Dit jaar besloten de ondernemers een nieuwe stap te zetten en begonnen ze op 8 februari in de Kinkerstraat een tweede zaak. Ze durfden dit aan omdat ze geloven dat hun specialiteit zat potentie heeft. Niet voor niets staat dit gerecht bekend als de ‘Koningin van de Marokkaanse keuken’ en staat couscous sinds vorig jaar december op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Hoezo dat? Hierom, aldus UNESCO: “Couscous is meer is dan een gerecht: het is een moment, herinneringen, tradities, gebaren die van generatie op generatie worden doorgeven.”

Couscous-je
Als het aan Nadia en Samira ligt, wordt couscous net zo geliefd en bekend als sushi en pizza. Om dat voor elkaar te boksen, willen ze zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met de smaak van échte gestoomde couscous. De couscous, die volgens de dames heel ‘fluffy’ is, wordt bereid door vrouwen die dat het allerbeste kunnen: Marokkaanse moeders. Je kunt kiezen uit vier prefab couscousvarianten: vega, speciaal, Maroc met een twist en couscous-je (voor kinderen). Of je kunt zelf je eigen schotel samenstellen, waarbij je onder meer lós kunt gaan met toppings als kaneelpruimen met sesam en olijven met gekonfijte citroen. Verder staan er nog soepen op het menu. Uiteraard is de überbekende soep harira present, maar bijvoorbeeld ook besara, een Marokkaanse erwtensoep. Qua desserts valt er ook zat te ontdekken: dadelkoekjes, maar ook saykouk, frisromige couscous met karnemelk. Leuk, leuk, leuk!

Maroc met een twist
Als ik de zaak binnenloop, lachen de ingrediënten me tegemoet. Ik bestel de Maroc (14,75 euro) met pulled lam en noten-specerijenmengsel dukkah en de speciaal (12,45 euro) met gehaktballetjes en olijven. “Houd je van lekker smeuïg”, vraagt de medewerkster. Als ik knik, schenkt ze flink wat jus over de couscous. Op haar aanraden neem ik bij elke portie verschillende groenten: een mix van zoete aardappel, wortel en pompoen en klassieke Maroc 7 groenten met onder meer knolselderij, witte kool en courgette. Ze schept de bakken gul vol. Precies zoals ik het graag zie.

Eerlijk eten zonder fratsen
Thuis aangekomen krijg ik amper de tijd om mijn spullen neer te zetten. ‘Meneer’ heeft namelijk ‘honger als een paard’. We delen eerst de couscous met lam: lekker veel smaak, maar zónder dat de kruiden de regie overnemen. Het malse vlees en de sappige groenten krijgen volop ruimte om zelf te shinen. De couscous met de balletjes heeft iets meer pit. In combinatie met de zoete rozijnen in de mix van 7 groenten, is het uitstekend in balans. Ik was een beetje bang dat de couscous papperig zou zijn door de scheut jus, maar dat is dus totaal niet zo. De couscous staat fier overeind en heeft zowaar nog een bite. Hoe hebben de chefs dat gedaan? Respect! Sowieso is elke hap raak. Dit is het eten dat je nu wilt: warm, rijk van smaak en voedzaam. Niets liflafjes en getrut, maar eerlijk eten zonder fratsen dat staat als een huis.

 

DeWestkrant