Er is leven op Sloterdijk

Hoogstins2024

Thomas Boonstoppel heeft er nachtmerries van gehad. “Dat er al mensen zitten en ik moet zeggen dat we nog helemaal niet open zijn.” Die nachtmerrie lijkt bijna waarheid, behalve dan dat al die kantoormensen aan de picknicktafels rondom café-restaurant Bret op Sloterdijk er heel tevreden uitzien.” Ze hebben alleen nog geen eten en drinken van Bret, maar Starbucks koffietjes en AH To Go broodjes.

Straks zitten ze natuurlijk allemaal aan de fairtrade koffie van Moyee en de met bier gemaakte donuts die straks in Bret te koop zijn. En na de VrijMiBo eten ze er nog een hapje, ook biergerechten uit de keuken van Joachim de Buck, die voorheen werkte in Hotel De Goudfazant in Noord.

Dat is nog lang niet alles. Thomas Boonstoppel, een van de mannen achter Nordman Bier, struikelt bijna over zijn woorden als hij vertelt wat Bret allemaal van plan is. En hij heeft haast, want de nieuwe hang out naast Sloterdijk gaat vrijdag open en dat is geheel volgens schema. “Een jaar geleden wilden we met Koningsdag open zijn en dat is ook wat er gaat gebeuren.”

Bret is bedacht en gebouwd door een clubje initiatiefnemers, waaronder de architecten Gijs de Waal en Wouter Valkenier, die ook De Ceuvel in Noord bedachten en Hannekes Boom in Oost. Toch komt alles uit de buurt. De buitenmeubelen zijn bijvoorbeeld gebouwd door het Hout- en Meubileringscollege dat om de hoek zit en in de bar komt een stellage te hangen die gemaakt is in de buurtwerkplaats in Nieuw-West. Op de tien tapkranen heeft Bret straks Amsterdamse bieren. Natuurlijk Brouwerij ’t Y en De Prael en Nordman, maar bijvoorbeeld ook Oedipus.

Het werk is nog niet af, als Bret klaar is. Aan de overkant van de straat komt straks de tuin van Bret, met onder andere de brouwerij van Nordman en een paddenstoelenkwekerij.  Het idee is om het hele gebeuren in het restaurant circulair te maken. Dus dat bijvoorbeeld de paddenstoelen gekweekt gaan worden op het afval van het bier maken. Boonstoppel gebaart naar het rode gebouw. “Het moet hier helemaal groen worden”

wpid-dsc_2680.jpg

Bret mikt op kantoorpersoneel doordeweek en op bewoners van West in het weekend. Volgens Boonstoppel is het Meininger-hotel (doelgroep: de beter gesitueerde rugzaktoerist) aan de overkant maar wat blij met de komst van de nieuwe hang out, zodat die in de desolate omgeving van Sloterdijk toch wat vertier biedt. Bovendien is het ook leuk voor Amsterdamse feestliefhebbers. Er is namelijk een voordeel aan Bret: er zijn bijna geen omwonenden.

Boonstoppel is bezig met de gemeente om er aan de stationskant nog een strook terras bij te krijgen. En dan dus nog die brouwerij. “Die staat gepland voor eind dit jaar.”

De opening van Bret (Orlyplein 76) is vrijdag om 16.00 uur. Je kunt ook zaterdag komen kijken, dan is het wat rustiger. Op maandag (Koningsdag) is het weer feest.