Lofi op Sloterdijk moet dicht vanwege dansende bezoekers

De 'stadsoase' aan de Basisweg. (foto Lofi)
Hoogstins2024

De uitgaansplek Lofi op Sloterdijk is op last van de gemeente voor minimaal vier weken gesloten na het overtreden van de coronaregels. Twee handhavers bezochten vrijdag undercover het terrein aan de Basisweg en zagen bezoekers dansen in de open lucht. Dat heeft ‘creatieve stadsoase’ Lofi zelf bekend gemaakt op Facebook.

De gemeente stelt dat de toezichthouders in burger bij Lofi ‘een groot aantal overtredingen van de noodverordening’ constateerden. Bezoekers werden volgens de gemeente ‘gefaciliteerd om overtredingen te begaan’. Heropening na vier weken is pas mogelijk als het stadsdeel een plan van aanpak heeft goedgekeurd.

Illegale feesten
Lofi stelt dat het alles in het werk heeft gesteld om bezoekers op een veilige manier te laten genieten van muziek, eten en kunst. Er zijn volgens Lofi geen gevallen bekend van coronabesmettingen die terug zijn te voeren tot een van deze evenementen. Lofi spreekt de hoop uit dat bezoekers niet gaan uitwijken naar illegale feesten zonder enig vorm van toezicht.

Scherper toezicht
Burgemeester Halsema kondigde dinsdag aan dat de gemeente scherper toezicht gaat houden op de horeca, met een tijdelijke sluiting van vier weken als sanctie indien de coronaregels worden overtreden. Als het aantal coronabesmettingen verder blijft toenemen, kan de burgemeester alle horeca gaan verplichten om ’s avonds vroeger te sluiten. Om te beginnen om 24 uur, maar vroeger is ook mogelijk.

Telefoons afplakken
Veruit de meeste horecagelegenheden houden zich aan de regels, aldus de gemeente. “Toch blijkt dat enkele gelegenheden zich bewust en moedwillig aan de regels onttrekken, en hun klanten zelfs aanmoedigen om hetzelfde te doen. Het komt voor dat bezoekers telefoons moeten afplakken zodat ze geen foto’s kunnen nemen. En dat ze een code krijgen voor als er controle komt, waardoor de klanten weten dat ze moeten stoppen met dansen en gaan zitten. Tegen deze horecagelegenheden wordt hard opgetreden.” Café Reality aan de Reguliersdwarsstraat is ook tijdelijk gesloten.