Reis rond de wereld bij Bar Kartel

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Rondstruinen op het terrein van de Rollende Keukens zat er dit jaar niet in. Maar bij Bar Kartel op de Overtoom kun je sinds kort toch dat foodfestival beleven, bijvoorbeeld met een Banana Nougat Sandwich of een Cajun Burger in je hand.

Bij ‘kartel’ denk ik direct aan organisaties waarbij criminelen met elkaar samenwerken om wereldwijd drugs te verhandelen. Wat natuurlijk meteen mijn zwak voor Netflix-series als Narcos en Queen of the South verraadt. Maar bij Bar Kartel, de nieuwste zaak op de Overtoom, draait het om iets totaal anders dan cocaïne. Matthijs van Stapele en Percy Kainama hebben zich bij hun concept namelijk laten inspireren door foodtrucks op festivals – een soort foodkartels, zeg maar – en hebben deze outdoor experience naar binnen gehaald.

Snackluik
In het pand, op kruipafstand van De Ebeling, kun je sinds 13 augustus dineren onder een pergola vol lichtjes. Je zit op rieten stoeltjes en bent omringd door veel planten, accenten van beton en een verdwaalde garagedeur. In het weekend is dit ‘festival’ tot 03.00 uur open en kun je iets bestellen bij het snackluik achterin de zaak. De gerechten uit het snackluik worden bereid met ingrediënten die anders in de prullenbak zouden verdwijnen.

Eclectische en spannende kaart
Bij Bar Kartel, een ‘little kitchen’ volgens de eigenaren, kun je ontbijten, lunchen, dineren en borrelen. Op de kaart staan gerechten uit Azië, Afrika, de Cariben, Amerika en Europa. Dat levert een behoorlijk eclectisch en spannend geheel op. Om je een idee te geven: vanaf 11.00 uur kun je een toast van brioche laten aanrukken met banaan, gesmolten chocolade-nogacrème en geroosterde noten (8,50 euro). Daarna kun je lunchen met eiergerecht shaksuka of een sandwich met kaas, pastrami en zuurkool. ’s Avonds is het helemaal moeilijk kiezen. Maleisische garnalen (14,50 euro), een Cajun burger, Javaanse kippensoep of liever taco’s met fried calamares en avocado-mangosalsa? En dan ook nog eens tig bijgerechten, van geroosterde bloemkool tot mais van de BBQ. Zo’n kaart vráágt om shared dining. En dat is natuurlijk precies wat je op foodfestival doet!

DeWestkrant