Nieuwe bakker Overtoom tovert met focaccia’s

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Als je van goed brood houdt, zit je in West gebakken. Voor brood op z’n Italiaans kun je sinds kort naar Focacceria op de Overtoom, waar ‘ultracoole eigenaren’ je met liefde ontvangen.

Voor ambachtelijk zuurdesembrood kon je al terecht bij Levain et le Vin in de J.P. Heijestraat. Tijdens de coronacrisis kwamen daar nog twee supergoede zaken in De Baarsjes bij: Fort Negen en Ulmus. Een maand geleden dook er een nieuwe ster aan het broodfirmament op: Focacceria in Oud-West van Valeria Lucente (Genua) en Marco Loren (New York), een ultracool business-koppel met energie voor tien en een dijk van een charisma.

Brood uit Genua
In hun zaak staat de focaccia op een erepodium. Dit platbrood komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua – waar ook pesto vandaan komt. Valeria kent dit brood als haar broekzak en verlangde er steeds meer naar. Nadat ze kookervaring had opgedaan bij het excellente La Fucina op de Javastraat, besloot ze de stap te zetten en voor zichzelf te beginnen. Als partner dacht ze aan Marco, met wie ze eerder had gewerkt bij bakkerij Zoet Zuur & Zout in Zuid. Hij hapte toe. Hun logo, een witte korenaar, hebben ze inmiddels op hun arm laten tatoeëren.

Expositie
Marco is minstens zo extravert en warm als Valeria. Ik word ontvangen als een koningin. Of ik de tuin al heb gezien? En wat vind ik van de kunst? Amsterdamse happen en dranken (de Kopstoot) in de sfeer van de oude meesters. De liefde voor onze stad druipt ervan af. Alleen daarom al vind ik de schilderijen bijzonder.

Tiramisu met focaccia
Terwijl ik naar de kunst kijk, prikkelt de geur van versgebakken brood mijn neus. Het aanbod is overweldigend: focaccia’s met olijven, tomaten of lichtgezoete uien (cipolle). Of toch maar een focaccia met mozzarella en huisgemaakte pesto? Extra leuk is dat Valeria en Marco er alles aan doen om zo min mogelijk focaccia’s verspillen. Reepjes brood toveren ze om in koekjes voor bij de koffie. Ze verkopen broodpudding van focaccia (6 euro) en hebben de koek in hun tiramisu vervangen door focaccia. Hun Italiaanse en Amerikaanse achtergronden smelten samen in de cheesecake met buffelricotta en focacciakruim.

Vegan-proof broodpudding
De broodpudding, die vegan-proof is, blijkt behoorlijk machtig te zijn en over te lopen van de amandelen. Een royale schep kaneel geeft dit schatje nog meer bestaansrecht. De focaccia met olijven mag er ook zeker zijn (3,50 euro): het brood is lekker luchtig, maar tegelijk heerlijk klef van de fruitige olijfolie. Weer een adres om te onthouden!

DeWestkrant