Bij bakkerij Fort Negen loop je als een blije Fransoos naar buiten

Fortnegen (foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De Baarsjes heeft er een ‘buurtbakkertje 2.0’ bij: Fort Negen in de Jan Evertsenstraat. En dat ruik je zodra je straat inloopt. Patricia kocht er een zuurdesem baguette en ging uit haar dak van een cannelé bordelais.

Afgelopen donderdag appte Kora van Thai Thai Poppetje me. “Weet je al dat Fort Negen is geopend?” Ze vond het voor mij goed om dit weten en was enthousiast over het brood. “Ik heb stiekem al het zuurdesem boerenbrood gehaald en het briochebrood met maanzaad bovenop.” Kijk, met dat soort informatie kan ik wat! Ik had al eerder over dit ‘buurtbakkertje 2.0’ geschreven en keek uit naar de opening. Blijkbaar was het nu zo ver. Op naar de Jan Eef, dus.

Biologische ingrediënten
Dat er een nieuwe bakker in de straat was, rook ik al toen ik voorbij Vegan Fresco, de bijna-buurman, liep. Onder leiding van Maarten Langeslag waren de bakkers overduidelijk bezig om met lokale biologische ingrediënten de ‘freshest sourdough bread and pastries’ te maken. Om van te watertanden, die geur. Hartstikke lastig om geduldig je beurt af te moeten wachten totdat je je bestelling mag doorgeven. Opvallend: het gros van de wachtenden was een stuk jonger dan ik, maar op de een of andere manier toch stukken kalmer (of moet ik zeggen ‘chiller’?). Mediteren die lui meer of zo?

Cannelés bordelais
Anyway, door het raam zag ik de prachtigste zuurdesembroden de bink uithangen: broden met zaden, exemplaren met rozijnen,  baguettes. De ene korst leek nog knapperiger dan de andere. Het is dan ook niet zomaar brood. Voordat Fort Negen een eigen winkel had, leverden de bakkers al aan de horeca. Je kon hun brood toen al proeven bij traiteur en delicatessenzaak Deli-Caat iets verderop en bijvoorbeeld bij restaurant Vessel in Houthaven. In de winkel vind je behalve de broden ook nog (kaas)croissants, pains au chocolat en cannelés bordelais. Deze cakejes, die ontstaan zijn in de streek rond Bordeaux, vergen precisiewerk. Ze worden gemaakt van eieren, suiker, melk, boter en bloem en op smaak gebracht met rum en vanille.

Textuur van broodpudding
In Nederland zie je ze niet heel vaak. Méé, dus. Net als koffie to go. De bonen voor deze koffie zijn geleverd door Rum Baba uit Oost. Het Fort Negen-team is door medewerkers van Rum Baba opgeleid tot barista’s. Met verse koffie in mijn hand, een baguette onder mijn arm en een tasje met cannelés aan mijn arm liep ik met een vette lach de zaak uit. Zó’n zin in die cakejes. En, oh lá lá, wat waren ze lekker: perfect krokant aan de buitenkant, vanbinnen zacht, iets vochtig, niet te zoet, de textuur van broodpudding. Alleen al de gedachte eraan doet me kwijlen.

P.S. Iets verderop, in de Cabralstraat, zit nog een nieuwkomer: zuurdesem bakkerij en patisserie Ulmus. Ik ga zo snel mogelijk veldwerk doen.