Buurt boos over verdwijnen tramhalte

De halte Overtoomse Sluis nog in werking
Hoogstins2024

Bewoners en bedrijven rond de tramhalte Overtoomse Sluis protesteren morgen tegen het verdwijnen ervan. Op 16 juli stopt lijn 1 voor het laatst op deze halte voor het Surinameplein, net voor de brug. Wie aan het einde van de Overtoom straks de tram wil pakken, moet oversteken naar het Surinameplein of naar de halte Rijnvis Feithstraat.

De actie is op touw gezet door Conscious Hotels, dat een filiaal heeft op de Overtoom en nu bouwt aan een tweede hotel. “Inderdaad, wij hebben baat bij een halte voor de deur. Maar we kregen ook veel reacties van bewoners”, zegt Astrid Pots van de hotelketen.

Er is een petitie, en in een facebook-actie Humans of Overtoomse Sluis laat Conscious Hotels bewoners aan het woord. Zoals Chrisje die zichzelf met haar rollator niet naar de straks dichtstbijzijnde halte -via vijf stoplichten en veel stoepjes- op het Surinameplein ziet lopen. Volgens Pots zou het verdwijnen van de halte ook zorgen voor een grotere stroom toeristen die van de het plein naar het hotel gaan lopen. “Als hotel willen we de overlast van ‘rolkoffers’ juist beperken en dan helpt dit natuurlijk niet echt.”

Wat Pots ook stoort, is dat omwonenden en bedrijven pas zo laat zijn ingelicht over de sluiting van de halte. “We werden met een poster op de halte vorige week voor een voldongen feit gesteld”, zegt Pots. Volgens woordvoerder Margreet Hoedjes van de Dienst Ruimte en Economie van de gemeente is de sluiting gecommuniceerd via de websites van GVB en gemeente en via de nieuwsbrief van de gemeente.

De sluiting van de halte valt onder het plan ‘Verbetering Westelijke Tramlijnen’. Volgens de gemeente zijn de trams 1, 2 en 13 tussen centrum en (Nieuw-) West traag en zijn er vaak storingen. Vrije trambanen en het opheffen van zebrapaden over de trambanen zijn manieren om de trams sneller te laten rijden. Ook het opheffen van haltes wordt genoemd als manier om de trams meer snelheid te geven.

Het opheffen van een tramhalte valt onder de ‘kleine maatregelen’ voor de verbeteringen op de tramtrajecten. De woordvoerder: “Op kleine maatregelen staat geen inspraak open, onder meer omdat de impact van zulke maatregelen op de omgeving kleiner is. Uitvoering van deze kleine maatregelen wordt dan ook bij zogenoemd uitvoeringsbesluit vastgesteld.”

 

 

DeWestkrant