Fraudezaak ambtenaren groter

(foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De corruptiezaak rond ambtenaren van stadsdeel West blijkt omvangrijker dan gedacht. Het aantal verdachten is opgelopen van twee naar vijf. Alle ambtenaren zijn geschorst. Dat schrijft burgemeester Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad.

Alle vijf ambtenaren zijn werkzaam in het beheer van de openbare ruimte bij verschillende onderdelen van de gemeente, aldus de brief. Daaronder dus in ieder geval de twee ambtenaren van West die als eerste in het vizier kwamen van justitie. Formeel worden zij verdacht van ambtelijke corruptie.

Wagenpark

Daarnaast loopt er al langer een strafrechtelijk onderzoek naar fraude door een andere ambtenaar van West die betrokken was bij wagenparkbeheer. Deze medewerker heeft ontslag aangezegd gekregen en de gemeente heeft beslag gelegd op tegoeden en goederen van hem.

Offensief

Het college van B&W is gestart met een offensief tegen fraude binnen de gemeente. Dat offensief is volgens Van der Laan hard nodig om de organisatie snel weerbaar te maken tegen fraude en andere integriteitsschendingen. Stadsdeel West scoort volgens Van der Laan het beste van alle stadsdelen als het gaat om eerder genomen maatregelen. Maar uitgerekend in West zijn dus twee grote fraudezaken aan het licht gekomen.

Vastgoed

In stadsdeel Noord hebben drie medewerkers van de afdeling vastgoed misbruik gemaakt van hun positie en externe contacten benut om zichzelf te verrijken, aldus Van der Laan. Ook werden opdrachten gegund aan bedrijven die voor veel te hoge bedragen factureerden en niet geëquipeerd waren voor de werkzaamheden. Het drietal wacht strafontslag.

 

DeWestkrant