Minder woningen te koop

Hoogstins2024

In West staan steeds minder woningen te koop. Het stadsdeel is enorm populair onder huizenkopers, maar net als in de rest van Amsterdam is de markt weer in iets rustiger vaarwater terechtgekomen. Dat blijkt uit cijfers over het eerste kwartaal van 2015 van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA).

In het laatste kwartaal van 2014 leek de huizengekte in West helemaal terug van weggeweest. Het aantal transacties nam fors toe en de prijzen stegen. Het overbieden van vraagprijzen begon ook weer voor te komen, zoals in de tijd voor de economische crisis.

Het afgelopen kwartaal is het aantal transacties weer gedaald ten opzichte van dat topkwartaal in 2014: van 676 naar 456 verkochte woningen. De prijs per vierkante meter daalde licht naar 3734 euro per vierkante meter. De transactieprijs liet overigens nog wel een lichte stijging zien.

De voorraad woningen die te koop staat in West, daalde van 627 naar 542. Een jaar geleden stond nog bijna het dubbele aantal huizen te koop. De keuze wordt dus kleiner. De verkoop van een woning in West vergt gemiddeld slechts 34 dagen. In heel Amsterdam is dat 53 dagen, landelijk 123 dagen. Kopers moeten er dus nog steeds snel bij zijn.

DeWestkrant