3 plekken in West waar je het lekkerste Grieks kunt eten

Ela! aan de Jan van Galenstraat (foto: Patricia Jacob)

Thuis, op je balkon, in je tuin of in het park. Met de juiste Griekse happen, sta je in no time de Sirtaki te dansen.

Ik heb pas een ticket geboekt naar Lamezia Terme in Calabrië. Harstikke leuk, maar toch vraag ik me soms af of Griekenland niet een betere optie was geweest. De stranden van Kefalonia zijn bijvoorbeeld onvergetelijk. Een scheut Hawaï (Myrtos) en een plens Captain Corelli’s Mandolin(Antisamos). Lieve dorpjes, ‘weelderig’ eten: lamsbouten, gegrilde vissen zo groot als haaien, bonte salades, plateaus vol hapjes, mierzoete toetjes. Om aan mijn ‘Griekse trekken’ te komen, cross ik naar een van deze drie Griekse traiteurs, open ik een fles ouzo en dans ik de Sirtaki. 

Ela!
Ineke en Maria koken als een tierelier. In hun blije blauw-witte zaak in de Jan van Galenstraat wemelt het van de hapjes, zoals gegrilde inktvisspiesjes, gevulde wijnbladeren, courgettekoekjes en gevulde deegpakketjes. De salades staan er ook stralend bij: van de octopussalade en auberginesalade tot de pittige kaassalade. Ik kocht er verrekt lekkere, pittige worsten, maar had ook nog graag mijn tanden gezet in het lams- of kalfsvlees. In de categorie ‘boers en stevig’ zijn er ovenschotels met onder meer gehakt en kaas (moussaka, pastitio). Alsof je dan nog een toetje op kunt! Hoewel een chocoladevijg er natuurlijk wél altijd bij kan. Een kwestie van doorzetten.
http://www.elatraiterie.nl/over-ela.html

Mitsos
Traiteur in de 2eHugo de Grootstraat met een indrukwekkend lange lijst zoetigheden, waaronder gesponnen filodeeg met noten en roompudding en griesmeel-yoghurtgebak. Aan het hapjes-front ook veel goeds: gemarineerde reuzenbonen met verse kruiden, artisjokbodems met tuinbonen in dille-roomsaus, gevulde puntpaprika’s. Als hoofdgerecht zijn er met rijst gevulde kalfsballetjes met ei-dille-citroensaus, gestoofde lam- of kalfsvlees en zalmfilet uit de oven.
http://mitsos.nl

Olivity
Adorable Caterina Tzoridou leerde koken van haar moeder en oma’s. Voordat ze zich overgaf aan haar liefde voor de Griekse en mediterrane keuken, werkte ze als vertaler en schreef ze kinderboeken. Maar goed dat echte liefde altijd komt bovendrijven, want Olivity op de Overtoom is té gek. Door alle gerechten sijpelt Griekse olijfolie – zelfs de zoete – en dat geeft ze un certain je ne sais quoi.Haar sinaasappeltaart is om te zoenen zo sappig, haar kokos- en walnootcake zijn zeker niet de minsten. Check Caterina’s gehaktballen en lemony oven-baked potatoes met tzatziki.Salade erbij, bijvoorbeeld een met verkruimelde feta en olijven, en terug naar je honk.
http://www.olivity.net/in-the-kitchen/

Doneer