Comfort food tussen de kantoortorens van Sloterdijk

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024


Brasserie Helden is het onderduikadres van de kantoorpopulatie bij Sloterdijk. Maar er zijn zat redenen waarom anderen zich hier ook thuis zouden kunnen voelen.

Twee vrienden van mij werken in verschillende kantoortorens bij Sloterdijk. De een heeft het over de Tower of Doom, de ander over de Tower of Terror. In zo’n angstaanjagende setting is een goed onderduikadres essentieel. Maar goed dat Brasserie Helden er sinds juli zit.

Fauteuils, hangbanken, plantenpotten die aan het plafond bungelen, houten vloeren én plafonds. Alsof je een huiskamer binnenloopt, maar dan van het formaat forse schoolkantine. Zelfs de meest opgefokte professional gaat hier in de relax-modus. Het is er knus, er hangen goede vibes en de kaart van Hamza Alami is spannend.

Deze chef heeft Marokkaans bloed, maar hij laat zich inspireren door keukens over de hele wereld. Er zijn bijvoorbeeld drie soorten saté van kippendijen: een Indonesische, Japanse en Indiase. Hij strooit met exotische kruiden en specerijen en mixt erop los. Marokkaanse blini’s combineert hij met gravad lax en een mosterd-honingdressing. Hij bereidt parelgort met lavendelthee en doet er vervolgens gekonfijte groente, gegrilde kaas en munt bij. Volgens het personeel is de lamstajine de grootste hit uit zijn repertoire. “Het vlees valt bijna van het bot. De kruiden krijgt hij van zijn familie uit Marokko.”

Er staan verleidelijke soepen op het menu. Ik bestel de Thaise kokossoep met zoete aardappel, djeroek poeroet (citroenblad) en shiitake. Wat een voltreffer: dik, zacht, zoet. Comfort food dat je strot streelt. De gestoomde Vietnamese broodjes met pulled chicken (12 euro) zijn op hun best als je het bestek negeert en je ze zo in je mond schuift. Aangenaam kleffe zoete broodjes waar slierten kip uitpuilen. Een ideale opwarmer voor een hap van de frisse in groene thee bereide noedels met Japanse gember en zoetzure wortel van mijn overbuurman. Vooraf had hij de ‘originele Indonesische soto ajam’ (7 euro). Maf genoeg zaten daar ook noedels in. Om eerlijk te zijn is dat wel het laatste wat je in een originele versie van die soep verwacht. Maar ja, het vult natuurlijk wel als een tierelier. Ideaal als lunch. Wat ons betreft een beetje te heftig als voorgerecht.

Behalve dineren en lunchen kun je hier ook ontbijten en borrelen.
Tot voor kort waren ze op zaterdag ook open, maar nu zijn ze op die dag alleen open voor privéfeestjes. Van maandag tot en met vrijdag kun je er wél terecht. Misschien een idee om volgende week eens naar de La Guardiaweg 66A te gaan?
http://www.heldensloterdijk.nl

DeWestkrant