Bij Café Goldmund op de Postjesweg zit het met het eten wel snor

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Als er één straat in opkomst is, dan is het wel de Postjesweg. Op hinkelafstand van het vernieuwde Edel openden de eigenaar van Café Cook onlangs Café Goldmund. Volgens Patricia vind je er een verleidelijke kaart met een ossobuco van winterpeen en een hemels taartje.

Bartack en Vanaut zijn van die plekken aan de Postjesweg waar je je gegarandeerd senang voelt. Huiskamers away from home, als het ware. Sinds 12 december kun je aan dat rijtje een splinternieuwe naam toevoegen: Café Goldmund. De nieuwkomer zit niet ver van de zaak waar ik onlangs het meest sexy kippetje van het land scoorde: Edel by Dennis. Bij Goldmund kun je de hele dag terecht. Dat het met het eten wel snor zit, begrijp je als je weet van wie de zaak is: Goldmund is van dezelfde eigenaren als het uiterst geliefde Café Cook. Dat deze ondernemers voor hun nieuwe initiatief neerstreken in een jarenlang leegstaand pand op de Postjesweg is niet zo gek. Zoals De Westkrant eerder schreef, zit deze straat flink in de lift.

Tartelette met speculaaskruiden
Je kunt de zaak niet missen: door het vele glas is het alsof de gasten levende etalagepoppen zijn. Sommigen lurken aan koffie, anderen zitten aan hun ontbijt. Een croissantje met huisgemaakte jam voor de een, granola met yoghurt voor de ander. Maar mijn oog gaat uit naar een twintiger die naast haar laptop een prachtig taartje heeft staan, een soort tartelette. Je weet wel: zo’n Franse creatie van zanddeeg met een gekartelde korst. Als ze aan een medewerker vraagt wat er inzit, luister en kwijl ik vrolijk mee: amandel, peer, blauwe bessen en speculaaskruiden. Gevalletje: hebben, hebben, hebben. Het taartje blijkt zijn looks waar te maken. De creatie, een taartje en koekje ineen, is ronduit adorable. Een knapperige en kruidige korst, een vulling van amandelspijs en stevig, friszoet fruit, en dan ook nog eens grove deegkruimels bovenop. Hemels!

Geroosterd speenvarken
Rond lunchtijd stroomt de zaak vol: moeders met kinderwagens, groepjes collega’s en flexwerkende ZZP’ers. Lekker ‘kletsruisje’ op de achtergrond, Franse muziek en Doe Maar. Op tafel goed belegde plankjes met brood, salade, rode kool en onder meer Noorderkaas, tomatenjam en druivenpitmosterd. Voor veganisten is er een plankje met hummus, geroosterde aubergine en granaatappel (8,50 euro). Het broodje Bocca d’oro met porchetta arrostata (geroosterd speenvarken), ingelegd bietenblad en mostarda (een soort jam) van kweepeer en venkelzaad lijkt mij een topkeuze. Maar wegens ‘ruimtegebrek’ kies ik voor het lichtere lunchwerk: de soep van de dag, een uitstekende courgettesoep met makreel (6,50 euro).

Goede vibes
Ook op de avondkaart vind je een verrassende mix van vis- en vleesgerechten plus veganistische opties. Wat dacht je van een voorafje van buikspek, muskaatpompen, sesam, sereh en spruitjes? Of van een hoofdgerecht rond wilde heilbot, hert of parelhoenfilet? De veganisten onder ons kunnen lós gaan op een ossobuco van winterpeen met linguine en escalivada (Catalaanse groenteschotel). Keus genoeg dus, in deze zaak met goede vibes op een mooie plek, zo vlakbij het water. Dat belooft een flink potje relaxen als het terras in de zomer opengaat!
https://www.facebook.com/Café-Goldmund-293536771103063/