Florya, de opvolger van Fossa

Voorheen Fossa, nu Florya aan het Bos en Lommerplantsoen
Hoogstins2024

Patricia ging proeven bij Florya, dat nu zit in het drijvende restaurant Fossa. Spoiler: je eet er lekker. Maar er zijn nog wel wat puntjes.

Als we vanuit Osdorp naar Florya rijden, merken we op de Bos en Lommerweg dat er een sliert toeterende auto’s achter ons aan rijdt. De colonne stopt, net als wij, bij dit nieuwe Turkse restaurant aan het Bos en Lommerplantsoen. Vijf mannen stappen uit: zwarte spijkerbroeken, zwarte leren jassen, donkere zonnebrillen. Bij de deur brult een serveerster ‘hallo’ naar ons. Ze kijkt alsof ze pisnijdig is.

Aan dek – Florya ligt op het water – stroomt het licht door de metershoge ramen over ons heen. Blije mensen varen in sloepen langs het restaurant en zwaaien naar iedereen die er eet en de jongens die op het terras aan waterpijpen zitten te lurken. Binnen toasten blonde buurtbewoners met cocktails op een mooie avond. Verderop is een verjaardagsfeestje. Ik zie schalen met gefrituurde kaasrolletjes en köfte voorbij komen. Meisjes met glimmende schoentjes lopen naar de vitrine met baklava en red velvet cake. Even later komt een groep Neder-Turkse Beyoncees binnen. “Waar ik wil zitten?”, zegt de ‘aanvoerster’ tegen een ‘onderdaan’. “Schat, ik wil gewoon eten.”

Het jonge personeel staat er wat beduusd bij. Ze zijn met velen. Dat het restaurant pas sinds 28 augustus open is, is te merken. Het ene moment staan ze met z’n allen op een kluitje om één klus op te knappen, het andere moment lopen ze van hot naar her zonder zichtbaar doel. Tussen al die dolende medewerkers fungeert een wat oudere, vriendelijke man als rots in de branding. Hij beantwoordt hun vragen en stuurt ze fluisterend bij als ze de borden op tafel zetten. Wij kopiëren de medewerkers: bij elke vraag die we hebben, richten we ons tot hem en hem alleen.

Als we klaar zijn met eten, komt tot twee keer toe dezelfde medewerker bij onze tafel staan. De medewerker tuurt naar de lege borden en vertrekt weer zonder ook maar iets mee te nemen. Wat was dát? Lamme handen of gewoon geen zin? Het is om melig van te worden. Zijn er verborgen camera’s of zo?

Maar eerlijk is eerlijk: het eten was prima. We eten een tapenade van kip, walnoten en de juiste hoeveelheid mayonaise – een lik. Daarna twee grillgerechten: iets gekruide lamskoteletten (19 euro) en spiesen met vrij pittig lamsvlees (14,50 euro). Voor na een van onze lievelingstoetjes: Turkse rijstpudding. Een lekker lobbig mengsel met, op z’n Florya’s, wat kokos erbij. Daar lust ik wel pap van. 
https://www.facebook.com/FloryaRestaurantCafe/