Stadsdeel weert vervuilende aggregaten op bouwplaatsen

Deze vloerenpomp wordt vaak gebruikt in combinatie met een aggregaat op de bouw (beeld: Stadsdeel West)
Hoogstins

Bouwbedrijven in postcodegebied 1054 (Oud-West) mogen vanaf 1 november geen dieselaggregaten gebruiken voor het aandrijven van hun machines. Het stadsdeel verbiedt deze apparaten in een pilot. Doel is verbetering van de luchtkwaliteit en het terugdringen van de bouwoverlast.
In het gebied gaan zulke strenge regels gelden voor de maximale uitstoot van fijnstof, stikstofoxide en geluid dat alleen nieuwe aggregaten kunnen worden gebruikt. Volgens het stadsdeel zijn de nieuwere, stillere en schonere apparaten makkelijk te huren en leiden de regels dus niet tot kapitaalvernietiging. Bovendien kunnen aannemers verouderde nog wel gebruiken in andere delen van de stad en het stadsdeel.
De proef duurt voorlopig een half jaar. Bij een positief resultaat wordt bekeken of de maatregel ook in de rest van de stad kan worden ingevoerd.
De gemeente wil voor bouwers bovendien openbare stroompunten beschikbaar maken, ter vervanging van de benzine- en dieselaggregaten en is hierover in gesprek met Bouwend Nederland.