Jan Eef staat stil bij dood Fred Hund (vandaag tien jaar geleden)

Toespraak bij het herdenkingsbankje van Fred Hund (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

In het bijzijn van familie, buurtbewoners en ondernemers van de Jan Evertsenstraat is woensdagochtend stilgestaan bij de dood van Fred Hund, nu tien jaar geleden. De juwelier overleed in zijn zaak na een roofoverval. Deze gebeurtenis bracht een schok teweeg in De Baarsjes.
Voor de winkel van Hund zijn kaarsjes aangestoken en bloemen neergelegd. Op het speciale herdenkingsbankje bij de brug over de Admiralengracht dat vijf jaar geleden is neergezet, zijn bloemen neergelegd.

De winkel van Hund werd tien jaar geleden vrij snel overgenomen door een andere eigenaar en heet nu Juwelier Jan Eef. Buurmannen vegen speciaal voor de herdenking de stoep nog even schoon. (foto: Martine de Vente)

Namens het toen opgerichte buurtcomité Geef om de Jan Eef hield Anita Groenink een korte toespraak. Daarna zijn bij winkels in de straat posters opgehangen met teksten van buurtbewoners en betrokkenen. “Het is belangrijk om de dood van Fred Hund te blijven herdenken en te beseffen dat we allemaal goed voor de Jan Eef moeten zorgen”, staat op een van de posters.

Posters met teksten zijn in de bekende ‘Jan Eef’ naar winkeliers gebracht. (foto: Martine de Vente)

Een andere poster vertelt hoe dat ‘zorgen’ voor de straat het beste kan: “Koop lokaal en bij de buren. Er is zoveel leuks en lekkers te krijgen en je ziet dat deze straat er zoveel mooier van is geworden. Dit is de Jan Eef.”