Mishandeling buschauffeur (67) om mondkapje

Bus 21. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een discussie over het dragen van een mondkapje ging vooraf aan de mishandeling van een 67-jarige chauffeur van buslijn 21 dinsdagmiddag in Geuzenveld. De dader is nog niet gevonden. De politie is op zoek naar meer getuigen. Het was druk in de bus tijdens het incident. 

Kort na 14.30 uur stapte op de Ruys de Beerenbrouckstraat een man de bus in die richting Centraal Station reed. Volgens de politie ontstond een woordenwisseling omdat de chauffeur de man weigerde vanwege het niet dragen van het in de bus verplichte mondkapje. De buschauffeur werd meerdere keren gebeten, geschopt en geslagen, ook toen hij op de grond lag. 

De verdachte is er lopend vandoor gegaan in de richting van de Aalbersestraat. De buschauffeur is met een ambulance overgebracht naar een ziekenhuis voor behandeling van zijn letsel. Volgens het GVB is hij inmiddels weer thuis, en maakt hij het ‘naar omstandigheden redelijk’. Wel is hij ‘enorm aangedaan’.

‘Onacceptabel en zinloos geweld’
“Het is onacceptabel en zinloos geweld tegen een van onze collega’s, die niets anders deed dan zijn werk”, aldus algemeen directeur Claudia Zuiderwijk van het GVB. “Onze bestuurders moeten dagelijks in discussie met reizigers die weigeren een mondkapje te dragen. Het is een wettelijke plicht in het OV, de verantwoordelijkheid van de reiziger, en geen verzoek van de bestuurder. Zij doen gewoon hun werk. En dat moeten ze veilig kunnen doen.”

 

DeWestkrant