Verbindende krachten – Column Fenna Ulichki, voorzitter stadsdeel West

Foto stadsdeel West
Hoogstins2024

De onzekerheid over onze gezondheid en de economische vooruitzichten duurt voort, want het coronavirus houdt de wereld nog steeds in zijn greep. Je zou vermoeden dat die greep zo langzaamaan verlammend werkt, maar in stadsdeel West zag ik afgelopen week tot mijn opluchting dat niets minder waar is. Overal in het stadsdeel zijn initiatieven ontstaan om bewoners virtueel met elkaar te verbinden, omdat het virus fysieke bijeenkomsten in de Week tegen de Eenzaamheid bijkans onmogelijk maakte.
Het is prachtig om te zien dat West Verbindt – onze eigen interpretatie van de themaweek – erin is geslaagd om tientallen mensen samen te brengen door online verhalen te vertellen, samen te koken of te musiceren. Dankzij de creativiteit van bewoners en organisaties is een kleurrijk programma neergezet dat ook na 8 oktober verder gaat. Zou het niet geweldig zijn als West Verbindt er op de lange termijn in slaagt om de eenzaamheid onder ouderen, alleenstaanden en introverten structureel terug te dringen? Deze week viel er online een hoop te genieten, van dagelijks jeugdtheater en poëzie tot dierenbingo en kookworkshops. De ‘Cook Along’, ofwel ‘Dining Apart Together’, kende ik nog niet, maar hopelijk is ook dit fenomeen een blijvertje voor wie van eten, koken en goed gezelschap houdt.
Niet alleen vertier en plezier verbinden, verdriet doet dat ook. Dat werd opnieuw duidelijk tijdens de herdenking van Fred Hund, de juwelier die tien jaar geleden werd vermoord tijdens een overval op zijn zaak in de Jan Evertsenstraat. Mijn hart is bij zijn weduwe, die geen afscheid kon nemen van haar geliefde, op de dag die nota bene hun trouwdag was. Hunds tragische dood leidde tot het buurtinitiatief ‘Geef om de Jan Eef’, dat het begin inluidde van een nieuw saamhorigheidsgevoel onder bewoners, in een buurt die sindsdien veiliger en leefbaarder is geworden. Zo zie je wat verbinding teweeg brengt. De bewoners van West zijn daar verdraaid goed in, en dat is iets waar ik als stadsdeelvoorzitter trots op ben. Hopelijk houden we dat vast, zeker in dit wankele tijdsgewricht en wat mij betreft ook tot ver daarna.