West nu koploper coronabesmettingen

Drukte bij een avondwinkel zaterdagavond om 22.15 uur in de De Clercqstraat. De horeca moet om 22 uur sluiten. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

West is nu het stadsdeel met het hoogste percentage coronabesmettingen. Met 495 nieuwe positief getesten, is de verhouding nu 33,6 per 10.000 inwoners. In Nieuw-West zijn er 501 nieuwe besmettingen. Dit stadsdeel telt nu 31,3 positieve tests per 10.000 inwoners. 

Dat blijkt uit de cijfers van de GGD over de week van 28 september tot en met 4 oktober. In heel Amsterdam steeg het aantal positief geteste inwoners van 25,1 naar 29,9 per 10.000 inwoners. In West en Nieuw-West is het aantal besmettingen dus hoger dan gemiddeld. 

In de week hiervoor werd duidelijk dat het aantal besmettingen in West harder groeide dan elders in de stad. Voorzitter Fenna Ulichki van stadsdeel West noemde die cijfers vorige week ‘buitengewoon ernstig en zorgelijk’. 

De GGD stelde dat er in West geen specifieke grote brandhaarden zijn gevonden. Een woordvoerder wees er wel op dat er in West veel jonge mensen dicht op elkaar wonen en dat er veel mensen werken in contactberoepen.

Vorige week gingen er nieuwe restricties in, waaronder een verplichte sluiting van de horeca om 22 uur. De effecten van die maatregel zijn nog niet duidelijk.

DeWestkrant