Horeca om 22 uur dicht, advies mondkapjes in winkels

Drukte bij Karavaan op het Kwakersplein. Ook deze horecagelegenheid moet om 22 uur dicht. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Horeca moet vanaf dinsdag om 22.00 uur sluiten. Het laatste uur mag niemand meer naar binnen. Bij sport wordt geen publiek meer toegelaten. In winkels en andere voor het publiek toegankelijke binnenruimtes in Amsterdam geldt een advies om een mondkapje te dragen. 

Met deze en andere maatregelen hoopt het kabinet de snelle opmars van het coronavirus in te dammen. De maatregelen zijn maandagavond bekendgemaakt door premier Rutte en minister De Jonge op een vervroegde persconferentie. 

Het aantal besmettingen loopt razendsnel op, waarbij Amsterdam in negatieve zin opvalt. De aanscherping van de sluitingstijd betekent een nieuwe klap voor een flink deel van de horecabranche. 

Mondkapje
Een plicht om een mondkapje te dragen in winkels in Amsterdam komt er nu niet, maar wel een advies om dat te doen. Winkeliers kunnen klanten weigeren die geen mondkapje dragen, aldus Rutte.

Burgemeester Halsema adviseert dringend om een mondkapje te dragen in alle voor het publiek toegankelijke binnenruimtes, dus ook in horeca, sportscholen en theaters. Bedrijven en instellingen wordt gevraagd om dit op te nemen in hun deurbeleid. Halsema adviseert ook contactberoepen om een mondkapje te dragen.

Thuiswerken
Premier Rutte verklaarde in de persconferentie dat mensen nu echt zoveel mogelijk thuis moeten werken. Het aantal reisbewegingen moet worden beperkt. De toegestane groepsgrootte wordt beperkt tot 40 personen buiten en 30 binnen, met een aantal uitzonderingen. Winkels moeten kwetsbare groepen de gelegenheid geven om veilig inkopen te doen.

Nog strengere maatregelen
De maatregelen gelden voor de komende drie weken. Als het aantal besmettingen dan niet voldoende is gedaald, dreigen veel strengere maatregelen zoals een tijdelijke sluiting van de horeca en cultuursector. Dan is er opnieuw sprake van een ‘intelligente lockdown’ zoals in de beginperiode om het virus te beteugelen. 

 

DeWestkrant