Verplicht mondkapje alleen buiten (en binnen de hekken) op de markt Plein ’40-’45

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

De mondkapjesplicht die de gemeente heeft ingesteld op Plein ’40-’45, is alleen geldig binnen de hekken van de markt, zo wordt duidelijk tijdens een bezoek aan het plein vanmorgen tijdens het opbouwen van de markt. Binnen in het winkelcentrum en buiten de omheining kunnen de mondmaskers weer af. In Amsterdam geldt behalve op Plein ’40-’45 op drukke plekken in het centrum en op de Albert Cuypmarkt een mondkapjesplicht.
Het marktplein is al sinds april omheind met dranghekken om de drukte te beteugelen. Er mogen slechts 100 mensen tegelijk het marktplein op. Sinds vandaag is daar dus de mondkapjesplicht bijgekomen.
De aanwezige handhavers spreken marktkooplieden en klanten aan op de mondkapjesplicht. De meesten hebben hun maskers al op. Alleen eten zou een probleem kunnen opleveren.
Uitbaters van de snackkramen op het plein zien niet echt bezwaren. De loempia-, döner- en frietkraam staan aan het randje van de markt, tegen de Slotermeerlaan aan. De net gescoorde loempia of portie patat kunnen buiten het hek worden opgegeten. ‘Daar staan bankjes’, suggereert de uitbaatster van de patatkraam. Het mondkapje kan daar weer af.