Paaspret in Amsterdam-West: 18 tips om er een dolle boel van te maken

Fleurige bloemen bij De Admiraal in De Baarsjes. (Foto Helma Timmermans)
Hoogstins2024

Pasen valt dit jaar op zondag 31 maart en maandag 1 april. Ter voorbereiding én inspiratie geven we je suggesties voor een vrolijk en smakelijk paasfestijn.

Behang je huis met paasbloemen (1)
Dit seizoen puilen de bloemenzaken weer uit van de allermooiste bloemen. Sla, om in stijl te blijven, flink wat gele exemplaren in: mimosa, narcissen, tulpen. Ga bijvoorbeeld naar de Admiraal in De Baarsjes, op de hoek van de Admiraal de Ruijterweg en de Willem de Zwijgerlaan. Te ver? Speur dan op dit lijstje!

Dompel je onder in de (dans)cultuur van de straat (2)
Reken op wedstrijden, showcases, workshops en vooral véél dans tijdens de dertiende editie van de Break A Leg Dance Battle op zondag 31 maart in theater Meervaart in Nieuw-West, Meer en Vaart 300. Geen danser? Dan kijk of luister je toch gewoon! Bovendien is er een Art & Streetweat Market en kun je naar de fototentoonstelling ’50 years of Hiphop by Maam’.

Fleur je huis op met producten van de The Maker Market (3)
The Maker Market is dé plek om jonge, innovatieve makers te ontmoeten. Op zaterdag 30 maart is er weer een markt in het hart van Oud-West: De Hallen. Reken op handgemaakte artikelen, geproduceerd met liefde en vakmanschap. Bij elke editie worden zowel nieuwe merken als bekende gezichten uitgenodigd.

Ga naar de nieuwste tentoonstelling van Fabrique des Lumières (4)
Pasen, lente én licht gaan samen als Kerst, winter en sneeuw. Wat past er nou beter bij Pasen dan een bezoek aan de ‘Lichtfabriek’ in Westerpark, Pazzanistraat 37? Vanaf vrijdag 22 maart kun je naar de nieuwe expo ‘Van Vermeer tot Van Gogh, Hollandse Meesters’.

Geef je (klein)kind een houtje touwtje western spektakel cadeau (5)
Theatergroep Monster speelt van zaterdag 30 maart tot en met maandag 1 april de voorstelling Lucky Luuk in De Krakeling in Westerpark, Pazzanistraat 15.
Kinderen van 4 jaar en ouder zijn welkom om te zien hoe drie ‘polder cowboys’ zich een weg banen door hun verbeelding. Ze willen groot en stoer zijn, maar lopen al snel tegen hun eigen schaduw aan en schieten er van de schrik wild op los. Losjes geïnspireerd op de bekende stripreeks Lucky Luke. Deze fysieke en visuele voorstelling is omlijst door meerstemmige westernmuziek.

Haal een Italiaans paasbrood in huis (6)
Niets mis met een paasbrood van Nederlandse komaf, maar verandering van spijs doet eten. Ga dit jaar eens voor een Italiaanse versie. De excellente ijssalon Massimo in Oud-West, Jan Hanzenstraat 15, heeft een schoonheid: de colombo van de Italiaanse bakkerij Darkwolf. Deze zoete paasbrioche heeft hetzelfde deeg als een panettone, maar de vorm is anders. Bij Massimo ligt onder meer de versie met pistaches, zongedroogde abrikozen en witte chocolade in de schappen.

Neem je (klein)kind mee naar een hiphop dansvoorstelling (7)
Het programma van Podium Mozaïek verrast altijd. Vandaar dat we geregeld over deze cultuurtempel aan de Bos en Lommerweg 191 schrijven, zoals in dit stuk. Op maandag 1 april is er iets leuks voor kinderen van 4 jaar en ouder: Sribi Switi van Lloyds Company, waarbij de spin Anansi en de mier Myra het publiek meenemen op hun ontdekkingsreis naar de grote wijze kruisspin. Twee hiphopdansers en een beatboxer brengen dit verhaal tot leven.

Pak die paaspannekoek (8)
Dat de pancakes bij Moak in Oud-West (De Clercqstraat 34) kunstwerkjes zijn, is een publiek geheim. Vier Pasen in de juiste stijl en kleuren en laat de Ice Ice Baby aanrukken: bramen, frambozen, passievrucht, een bol saffraanijs. Vooral die gele bol on top, maakt de creatie áf.

Proef de mooiste kuikens van West (9)
In onze buurt weten ze wel raad met chocola. Een van de beste adressen vind je op de Bos en Lommerweg 319: Rijkhoff. De afgelopen weken rolde het een na het andere chocolade kuiken uit de keuken van deze patisserie. Ik heb het vermoeden dat ze weer picobello zijn. En, als je er toch bent, neemt dan ook Rijkhoffs beroemde ‘troostcake’ mee. Handig om in huis te hebben of cadeau te geven.

Roer een vegan eitje (10)
Ook als je vegan eet kun je een toast met roerei maken, bijvoorbeeld aan de hand van dit recept. De tofu die je nodig hebt, koop je bij Hong Kong Superstore in de Kinkerstraat 298h. Het zwavelzout (kala namak) dat wordt aangeraden, is te koop bij smulwinkel Ottavi, Jan van Galenstraat 102H. Wonderlijk zout, dat echt naar ei smaakt.

Trakteer op een advocaatje met slagroom (11)
Een advocaatje is helemaal op zijn plek tijdens Pasen. Online stikt het van de recepten voor de eierlikeur, zoals hier. Maar het is geen schande om de drank kant-en-klaar te kopen, bijvoorbeeld bij lekkerbekkenwinkel Sterk in Oud-West, De Clercqstraat 7. In de slijterij staat een spannende fles uit Italië: de Walcher-Bombardino.

Trek eropuit voor een paasbrunch (12)
In West kunnen we brunchen als de beste. Ga maar eens rond een uurtje of twaalf naar NMAG & Bar aan de Bos en Lommerweg 90 voor de Big Brunch die écht BIG is. Verderop, aan de Admiraal de Ruijterweg 404, gaat Abbey met Pasen lós met eieren: eggs florentine, eggs royale, eggs benedict. Ook The Villy, Bos en Lommerplein 302, pakt uit met Pasen. Dit zou een menu kunnen zijn: eggs benedict, een fruit bowl, een stuk cake, koffie en de cocktail mimosa. Ook in andere delen van West, kun je paasbrunchen, zoals bij Bar Kantoor, Haarlemmerweg 8 in het Westerpark. Vanzelfsprekend is het in De Baarsjes ook feest. Bij Hannah’s, Admiraal de Ruijterweg 107, staat op zondag 31 maart een paasbrunch op de agenda. Voor kinderen zijn er dan ‘leuke activiteiten’.

Verbreed je kennis (13)
Laaf je na de paasbrunch aan kennis, bijvoorbeeld via de tentoonstelling ‘Vrouwen van het A.U.P.’ in het Van Eesteren Museum in Nieuw-West, Noordzijde 31. Tot en met 26 mei belicht deze expositie het werk van vier vrouwelijke architecten die allen voor de Gemeente Amsterdam afdeling Dienst Publieke Werken hebben gewerkt en een bijdrage hebben geleverd aan het Algemeen Uitbreidingsplan in Amsterdam van 1935, ook wel het A.U.P genoemd. By the way, de tentoonstelling over het werk van Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School, is ook nog te zien. Daarvoor moet je naar museum Het Schip in de Spaarndammerbuurt, Oostzaanstraat 45.

Waai uit bij Niemandsland (14)
Ingedut van de paasbrunch? Op naar het IJ! Zoals we eerder schreven gaat op maandag 1 april de tijdelijke horecastek Niemandsland open op Het Stenen Hoofd. Het moet een ‘betaalbare’ en ‘laagdrempelige’ plek worden. Neem de proef op de som bij de pipowagen van de broertjes Kroon en vertel ons méér.

Wees op je paasbest (15)
Een goed uiterlijk begint met een stralende huid – gezicht en de rest. Bij Zout Cosmetica in De Baarsjes, Admiraal de Ruijterweg 117, hebben ze daar de juiste crèmes, gels en bodymilks voor. Eigenares Diana heeft een zwak voor pure producten én producenten met een goed verhaal. De cosmeticaspullen die ze verkoopt knallen stuk voor stuk van de natuurlijke ingrediënten als avocado-olie, arganolie, aloë vera, olijfolie én modder uit de Dode Zee. Om jezelf nog mooier te maken, helpen de sieraden uit Diana’s assortiment. Haar zaak is ook bekend van de kimono’s die buurtbewoners er kopen.

Zamel gevulde eitjes op z’n Frans in (16)

Simpel, maar o zo lekker en très Pasen: de oefs durs mayonnaise van ‘Cradam’ in Westerpark, Watertorenplein 6.

Zoek naar paaseieren (18) 
Op eerste Paasdag kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd eitjes versieren en zoeken in de Fruittuin van West in Nieuw-West, Tom Schreursweg 48. De dag erna staat er een lange (brunch)tafel klaar in de druivenkas en wordt er ’s middags een paasverhaal verteld. Ook in het Erasmuspark wemelt het van de eieren. De paashaas verstopt daar op beide paasdagen eieren. Op het veldje bij de speeltuin wordt om 10.00 uur een lint doorgeknipt. Vervolgens kan de speurtocht beginnen.

Pasen bij Rijkhoff op de Bos en Lommerweg. (Foto Patricia Jacob)