De 3 beste ‘twaalfuurtjes’ van West

Slim lunchen in Bos en Lommer en Westerpark

NMAG in Bos en Lommer heeft een flinke brunch in huis. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Twaalfuurtjes zijn zowat zo oud als de weg naar Rome. Meestal bestaat dit prettig geprijsde lunchgerecht uit sneetjes brood, een bol huzarensalade, een kroket, aangevuld met ei, kaas en/of ham. In West hebben we allerlei eigentijdse varianten van dit ‘lunchpakket’. De drie beste opties staan hieronder.

1. Moos, Spaarndammerstraat 53
Zoals ik eerder schreef, hangen er bij deze zaak in Westerpark blije vibes in de lucht.  Wil je de lol een tandje opvoeren, dan is het wijs om voor het Moos Ontbijt te gaan. Je krijgt dan een granola bowl, een kleine toast met avocado en een gepocheerd ei, plus een American pancake met vers fruit en ahornsiroop (14,95 euro per persoon). Het begrip ‘ontbijt’ moet je ruim zien: dit olijke setje kun je van 10.00 tot 13.00 uur bestellen, óók rond lunchtijd dus.

2. No Man’s Art Gallery & de Bar, Bos en Lommerweg 90
Het is altijd een feest om bij de buurtlieveling van BoLo aan te schuiven. Dat was zo toen ik er in 2016 (!) voor het eerst kwam en bijvoorbeeld ook toen ik er later genoot van Ramons roti. Enkele dagen geleden beleefde ik er wederom een geluksmoment. Ik deed me toen tegoed aan een big brunch (18 euro per persoon). Allemachtig, wat een maaltijd was dat: roerei met avocado, gerookte zalm, rösti en brood, een kleine salade met tomaat, wasabi cream cheese en gedroogd zeewier en ook nog eens een American pancake met gepocheerde perziken, pistaches en compote van bessen. Geloof me: de big brunch van NMAG is echt BIG (en overheerlijk). Van 9.00 tot 16.00 uur te bestellen.

3. The Villy, Bos en Lommerplein 302

Bij deze zaak in de Kolenkitbuurt staan vele planten opgelijnd, zijn de muren behangen met kunst en kun je neerploffen in hangbanken – sla dit artikel er maar op na. Culinair zit het hier ook snor. Check het twaalfuurtje (12,50 euro per persoon) maar eens: een kleine soep, kleine salade en een boterham van bakkerij Fort Negen met naar keuze: geitenkaas, huisgemaakte spread van zoete aardappel of pulled chicken.
DeWestkrant