De wereld eet samen bij Grand Café Chassé

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Ondernemer en ex-danser Lenny Balkissoon maakt stap voor stap zijn dromen over de leegstaande Chassékerk waar. Zoals De Westkrant eerder schreef, realiseerde hij in 2015 een danscentrum in de kerk. Dit jaar opende hij in de voormalige pastorie een hotel. In de toekomst wordt er een gezondheidscentrum aan toegevoegd. Sinds enkele weken is het Grand Café bij het hotel open.

Als ik bij Chassé ben, zie ik hoe de buurt het complex heeft omarmd. Vier meisjes lopen het danscentrum in de Chasséstraat binnen, gaan zitten en kijken vanachter een raam naar de dansers in de studio. Terwijl ze commentaar geven, swingen hun vlechtjes, heupen en schouders. In het pand ernaast, bij het Grand Café, vragen drie binkies – bezwete koppies, skateboarden onder de arm – of ze een glas water mogen. De serveerster knikt, knipoogt en zegt “geen gewoonte van maken, hoor”.

Monique, de assistente van de general manager, komt binnen. We raken aan de praat. Ze vertelt dat gisteren het hele terras vol zat. Buurtbewoners borrelden er met gasten uit onder meer China, België en Amerika. “Onze gasten willen het lokale leven ontdekken en met mensen uit de buurt praten. Ze komen voor het echte Amsterdam.”

’s Ochtends ontbijten de gasten in het Grand Café, terwijl buurtbewoners er koffie drinken. Binnenkort komt er koffie van exclusief voor Chassé geselecteerde bonen. De leverancier daarvan is in de leer geweest bij Peet’s Coffee – de inspiratiebron van Starbucks. Voor erbij: appeltaart, cheesecake en brownies.

Qua lunch begin ik te kwijlen bij de eggs benedict, de duck spring roll en de caesar salad op de kaart. Als ik de club sandwich met kip (8,50 euro) bestel, krijg ik er emping bij, chips van melindjonoten. Dát verzint de gemiddelde Nederlander niet. Waar komt de kok vandaan? Ik vermoed Indonesische roots.

“Het is een Pool”, zegt Monique. “Bij een clubsandwich zitten meestal aardappelchips. Bij Chassé vinden we het leuk om alles net even anders te doen. Dat zie je ook bij onze burger.” De Chassé burger is een biefstuk met aioli, jalapeños, tomaat, sla en Guiness red onion marmalade. “De volgende keer moet je die echt proberen. Oeh, dat vlees, die jalapeños. Je weet niet wat je proeft.”
https://www.facebook.com/chassehotel/

DeWestkrant