Lekker lunchen of ontbijten met Shakshuka

Hoogstins2024

Begin je weekend met het eiergerecht der eiergerechten: shakshuka, gepocheerde eieren op z’n Israëlisch.

Sinds Yotam Ottolenghi de culinaire wereld veroverde, praat iedereen over shakshuka alsof het een oude bekende is. Eentje uit de categorie van de uitsmijter en eggs benedict. Ik maakte er in 2016 voor het eerst kennis mee, in de Jordaan bij de onvolprezen Hummus Bistro D&A. Vrij zwaar om de dag te beginnen, maar het ging me goed af om die gepocheerde eieren in een saus van tomaten, uien en chilipepers als ontbijt naar binnen te laten glijden.

Ben Cohen Tel-Aviv Streetfood
Deze week kreeg ik er weer ontzettend veel trek in. Where to go? Op de Rozengracht zag ik roze ballonnen hangen bij de deur van Ben Cohen Tel-Aviv Streetfood. Ooit ging hier de beste shoarma van de stad over de toog. Maar sinds kort staan de zoons van Ben, Dalien en Allon, hier aan het roer en onderging de zaak een restyling. Niet alleen qua interieur, maar ook qua menu. Je eet er nu hummus, een tajine van lam, een pitabroodje kipschnitzel en shakshuka mét of zónder gegrilde aubergine. Hoewel je vanaf hier de De Clercqstraat kunt zien liggen, voel ik me als Westerling best een verrader om (weer) in het centrum te eten.

Liquid lunch
Het is ook helemaal niet nodig: in West, bij de Kanarie Club aan het Bellamyplein, serveren ze het ook. De bonus is dat je na de shakshuka (10 euro) kunt uitbuiken bij een film in de Filmhallen. Het gerecht is milder gekruid dan bij de Hummus Bistro, maar het eigeel sijpelt ook hier heerlijk door de tomatensaus. Bovenop ligt een ‘dek’ van feta en verse koriander. Fijn om met een pitabroodje doorheen te boren, zodat je bij iedere hap zowat achteroverslaat van een kakafonie aan smaken en geuren. Het Midden-Oosten in vloeibare vorm. Met een liquid lunch als deze kan je weekend op zeker niet meer stuk.

https://www.kanarieclub.nl

 

DeWestkrant