Ring A10 dicht: eerder van huis

De Jan van Galenstraat was vanmorgen opvallend leeg (foto: Martine de Vente)
Hoogstins2024

De Jan van Galenstraat, normaal een drukke toegangsweg naar de A10, was vanmorgen om 8 uur opvallend leeg. De A10 West is vanaf vandaag dicht wegens groot onderhoud en blijkbaar hadden veel automobilisten eieren voor hun geld gekozen, of waren al op vakantie. Op de Haarlemmerweg was het vanmorgen wel druk. Via deze weg kunnen auto’s naar de Basisweg, waar auto’s wel de A10 op kunnen.

Ook op de A10 zelf en op andere wegen viel het met de files wel mee. We noteerden rond halfnegen vanmorgen een file op de A4 van 3 kilometer van Schiphol naar Sloten en eentje op de A8 van Zaandam naar Amsterdam. Op de A10 Noord stond alleen een file bij de afslag Volendam.

Iedereen die nog niet op vakantie is gegaan en met de auto de stad uit moet, moet wel rekenen op flinke opstoppingen. De A10 West is de hele zomervakantie dicht: de eerste drie weken de buitenring, de tweede drie weken de binnenring. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu waarschuwt dat de verkeershinder ‘stevig’ kan zijn.

Nu is het vanaf de Basisweg tot De Nieuwe Meer omrijden via A5, A9 en A4 om de snelweg op te kunnen. Je kunt ook omrijden via de A10. Wat we ervoor terugkrijgen: nieuw asfalt, nieuwe matrixborden en een betere regenwaterafvoer. Volgens het ministerie had het allemaal veel erger gekund: het werk is een jaar naar voren geschoven omdat er voor de komende jaren ook andere werken op de planning staan die beter niet samen konden met deze onderhoudsbeurt.

Weten hoe je moet rijden? Check dit filmpje.