Zó reageren restaurants in West op de avondlockdown

Siciliaans ontbijt van Vicio in Oud-West.
Hoogstins2024

Sinds 28 november zitten we wéér in een lockdown. Dat betekent onder meer dat de horeca voorlopig elke dag om 17.00 uur dicht moet. Hoe gaan onze restaurants hier mee om? Een eerste indruk.

De nieuwe coronamaatregelen zijn op zondag 28 november om 5.00 uur ingegaan en gelden in ieder geval tot 19 december 2021. Cafés en restaurants moeten tijdelijk elke dag om 17.00 uur hun deuren sluiten. Afhalen en bezorgen na die tijd is wel toegestaan. Horecabezoekers moeten een mondkapje dragen bij verplaatsingen én 1,5 meter afstand houden. Daardoor kunnen er minder mensen binnen zijn; ongeveer een derde van de totale capaciteit.

Dikke middelvinger
De horeca had zich net ingesteld op een sluiting van 20.00 uur. Restaurants nodigden bezoekers uit om vroeg te borrelen, uitgebreid te brunchen en vroeg te dineren. De regels die sinds 28 november gelden doet wéér een beroep op het incasseringsvermogen, veerkracht én creativiteit van de ondernemers. Kort na de persconferentie waar de maatregelen werden aangekondigd, plaatste Gary Loen in Houthaven een veelzeggend plaatje op social media: een dikke middelvinger. Overigens is het niet zo dat Gary en zijn partner Henck vervolgens de nieuwe regels negeren. Welnee: ze passen deze week hun openingstijden weer aan. Maar ze zijn er gewoon best een beetje klaar mee – en wie is dat nou niet?

Geboorte lunchcultuur
Bij Café Amsterdam in Westerpark pakken ze het ‘Cruyffiaans’ aan en proberen ze van een nadeel een voordeel te maken. “U kunt bij ons gelukkig de hele dag alles van de kaart bestellen, dus misschien ontstaat er eindelijk een echte lunchcultuur in Nederland!” Iets verderop zet Cantine de Caron ook in op het middagmaal. Om zo veel mogelijk klanten te kunnen laten lunchen, zal het Franse restaurant vanaf 1 december elke dag vanaf 12.00 uur open zijn. Je kunt dan ook bestellen van de dinerkaart.

Tijdelijk gesloten
Een ander restaurant in Westerpark, Mossel en Gin, ziet minder perspectief. “De maatregelen waar we het mee moeten doen zijn voor ons niet realistisch. Aangezien we bij onszelf willen blijven, hebben we besloten om de pannetjes leeg te laten tot er weer werkbare openingstijden toegestaan zijn. We zullen onze aandacht en liefde nu stoppen in het mooier maken van Mossel & Gin voor wanneer we weer kunnen doen wat we het liefste doen, jullie blij maken.” Voordat ze in winterslaap gaan, komen ze nog op twee data in actie: 4 en 11 december. Klanten die een kerstboom hebben besteld, kunnen die dan ophalen. Op die dagen schenkt Mossel & Gin ook van 10.00 tot 16.00 uur warme choco, gluhwein en ‘een ginnetje to go’.

Khao soi-actie
In De Baarsjes houdt Thai Thai Poppetje binnenkort ook een winterslaap. Maar vóór die tijd hebben ze nog een actie voor de fans van hun signature dish. Op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 december en het weekend daarna kunnen zij khao soi inslaan. Ze kunnen die noedelsoep tot 15.00 uur op de dag zelf bestellen en dan tussen 17.00 en 19.00 uur ophalen. Thuis nog even opwarmen en aanvallen maar!

Thuiskookmenu
Behalve deze kortstondige afhaalactie zijn er ook restaurants die het afhalen én bezorgen voor langere tijd van stal hebben gehaald, zoals Meneer van Loon. Daarnaast serveren Patrick en Bibi van 12.00 tot 17.00 uur de avondkaart in hun restaurant. Ook Daalder – voorheen Edel by Dennis – zet zowel in op restaurantgasten als op thuiseters. De zaak is in december open op twee locaties: de Lindengracht en de Postjesweg. Bij het filiaal in De Baarsjes kun je je laven aan de Daalder Experience, ‘een ultiem chefsmenu waarmee je de hele middag in de watten wordt gelegd’. Verder legt chef-kok Dennis ‘wat meer de focus’ op het thuiskookmenu Thuis met Daalder. Op dit moment is er een wintermenu, vanaf half december start het kerstmenu. Net als vorige jaar zitten bij de thuismenu’s  video-instructies en een playlist, waarin muziek afgewisseld wordt met de geluiden van het restaurant.

Brunch met bubbels
Bar Hout in Houthaven komt dit jaar voor het eerst met een box voor thuiseters. Samen met de Indonesische dames waarmee ze eerder een Indo Week organiseerden, hebben ze een Decemberbox ontwikkeld: een complete rijsttafel die thuis alleen opgewarmd hoeft te worden. Daarnaast kun je er elke dag vanaf 11.00 tot 17.00 uur kiezen van de all daylunchkaart. Alsof dat nog niet genoeg is, is er op zondag van 11.00 tot 17.00 uur een family brunch en van 12.00 tot 17.00 uur een brunch met bubbels.

Club Sherry
Bij Meneer de Wit Heeft Honger in De Baarsjes is het ook elke zondag feest. Van 12.30 uur tot 17.00 uur fungeert het restaurant als Club Sherry en kun je er terecht voor een warme lunch/diner, wijn, cocktails en live-jazz. Van vrijdag tot en met zondag kun je er trouwens ook aanschuiven voor een lunch van drie gangen. Bovendien kun je van donderdag tot en met zondag takeaway-pakketten afhalen.

Burger Museum
En, en, en, dus! Net als bij Abbey in Bos en Lommer en Bar Bistro Belleami in Oud-West. Abbey opent op 2 december het Burger Museum. “Onze chefs hebben beroemde kunstwerken vertaald naar smakelijke burgers die in geen enkele eregalerij zouden misstaan.” Dit museum komt bovenop het afhalen en laten bezorgen van maaltijden, inclusief de bekende ‘Stoophjes’. Van donderdag tot en met zondag kun je er van 11.00 tot 17.00 uur ook nog gewoon aanschuiven.

Gluhwein en kerstbomen
Bar Bistro Belleami is helemaal niet te houden. Net als Karaat in Houthaven had de zaak flexwerken op de kaart gezet. Maar deze week gaan ze he-le-maal los: op zaterdag en zondag zijn ze van 11.00 uur tot 17.00 open voor een laat ontbijt, brunch en vroeg diner. Van donderdag tot en met zondag staat er van 16.00 tot 21.00 uur een afhaalkraam voor de deur. Net als vorig jaar kun je daar gluhwein, chocorum, soep, shots, snacks en ‘andere ongein’ kopen. Vervolgens kun je een van de ‘piekfijne en naaldvaste’ Deense kerstbomen scoren.

Siciliaans ontbijt
In Oud-West zit nog een ander juweeltje: Vicio, een Italiaanse nieuwkomer met roots op Sicilië. Ook na de lockdown kun je er nog lunchen als een koning(in) en (pasta)gerechten meenemen. Sinds de lockdown zetten ze het ontbijt met Siciliaanse zoetigheden nog meer in de schijnwerpers dan voorheen. En geef ze eens ongelijk: cakejes, croissantjes met pistachecrème, taarten met jam. Het kan niet op. En dan ook nog eens een échte cappuccino erbij. Een ontbijt bij Vicio is een van de beste medicijnen tegen lockdown-stress. Dagelijks te krijgen vanaf 9.30 uur.